Ce preferi: cozonacul facut in casa sau pe cel cumparat?
UPDATE: Peste cateva zeci de ani s-ar putea sa-i vedem formele apetisante doar in poze. Vorbim despre cozonacul traditional romanesc facut dupa reteta originala, savuroasa, insa extrem de laborioasa.
In timp ce la tara bunicile au rarit-o cu framantatul, iar la oras gospodinele au pus de mult pe ultimul raft al dulapului formele de cozonac, piata se lasa cucerita de rivalul vestic: panettone. Trei producatori mari de panificatie au cumparat retete austriece si italienesti. In plus, in super si hipermarketuri troneaza stive gigantice de cozonaci din import, multi la oferta.
Cozonacul scos de fabrica de paine costa numai 6-7 lei, dar colecteaza pe rafturi straturi considerabile de praf.
Asa ca s-a trecut la varianta 2 - panettone cu crema, fulgi de cacao, sirop caramel, migdale, fistic, praline si stele de zahar. Varianta autohtona a desertului vest-european trebuie totusi sa castige lupta cu titularul, care are deja un sfert din piata romaneasca.
Un lucru e cert: fie ca faceti comenzi in cofetarie, cu 15-20 de lei pe bucata, fie ca veti gasi o bunica eroina, sa framante pentru toata familia, rezultatul va va indulci sarbatoarile.