Cât de mult ne afectează viața telefonul mobil. 81% dintre români mărturisesc că își iau telefonul cu ei și la toaletă
Deși a devenit indispensabil, telefonul ne privează uneori de interacțiunea cu ceilalți. Am ajuns să le trimitem mesaje inclusiv celor care sunt în cameră cu noi, în loc să comunicăm direct.
Un studiu recent arată că, față de acum cinci ani, ne-am schimbat comportamentul digital.
Nu ne mai facem atât de multe poze, dar vorbim cu apropiații prin apel video și, desigur, comenzile și plățile online au devenit o normalitate.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
81% dintre români își iau telefonul cu ei și la toaletă
Primul lucru pe care îl facem dimineața, după ce am deschis ochii, este să verificăm notificările de pe telefon, arată un studiu realizat de Compania Daedalus, iar 81% dintre cei intervievați au mărturisit că la toaletă își iau cel mai des telefonul.
Pe de altă parte, deși stau sub același acoperiș, mulți uită să își vorbească. 61% preferă să își trimită mesaje. Și când suntem la muncă, procedăm la fel.
Daniel Enescu, CEO Daedalus: „Unul dintre motivele pentru care se transmit aceste mesaje este faptul că este mai intim, mai discret, se face mai puțină gălăgie. Pentru persoanele care trimit de acasă, deși se află în aceeași casă, dincolo de faptul că s-a creat un reflex, mă gândesc că este și confortul”.
În ultimii cinci ani, fotografiile și-au pierdut din popularitate. Doar 14% dintre români au declarat că au făcut poze unor necunoscuți, la cererea acestora. Se pare că nici selfie-urie nu mai sunt la modă. Au fost detronate de filmările scurte, ușor de încărcat pe diverse rețele sociale.
Site-urile de întâlniri și-au pierdut popularitatea
De asemenea, site-urile de întâlniri sunt din ce în ce mai puțin căutate, 8% versus 11%, acum cinci ani, iar dacă, în 2018, procentul dintre femei și bărbați era aproape egal (40 și 60%), în prezent, cei care le accesează, sunt în genereal domnii.
Le acordăm, în schimb, mai mult respect celor pe care îi întâlnim. 78% dintre români dau mai încet soneria telefonului la ședințe, și 52% în privat. Cu toate acestea, atunci când sunt cu un grup de prieteni, 64% comunică prin mesaje cu alte persoane.
Alexandru Negrea, consultant în social-media: „Studiile arată că telefonul este second screen când ne uităm la televizor, de exemplu. Te uiți la televizor și, în același timp, mai arunci un ochi pe telefon. La fel și când vorbești cu prietenii, mai arunci un ochi pe telefon. Nu e neapărat sănătos, dar asta e realitatea în care suntem acum”.
Nici atunci când suntem la volan nu lăsam telefonul din mână. 29% dintre românii care circulă cu mașina își verifică telefonul când așteaptă la semafor, iar 25% trimit deseori mesaje dacă stau în trafic.
Român: „Folosesc Google Maps de foarte multe ori. Uneori te pierzi, chiar dacă știi locul, pentru că ești obosit și mai verifici să vezi dacă ai ajuns unde trebuie”.
Și aplicațiile au crescut mult în popularitate. În 2023, conform studiului, sunt în top cele care livrează mâncare și cele de ridesharing.