Cât de grav sunt afectați de fapt copiii de mobile și tablete. Avertismentul OMS

×
Codul embed a fost copiat

Copiii mai mici de doi ani n-ar trebui să stea deloc în fața ecranelor de telefon sau tableta, iar sub cinci ani, expunerea la conținut video trebuie limitată la o oră pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății a emis primul ghid de recomandări, cu intervale clare și limitări potrivite copiilor, pentru "consumul" de tehnologie, joacă, odihnă și activitate fizică. Studii recente arată că, în România, cei mici petrec, în medie, trei ore pe zi la televizor sau butonând telefonul și doar 40 de minute, jucându-se afară.

Prin copilărie, cei mici pot trece dând de furcă adulţilor sau cuminţi, tăcuţi şi... captivi unui ecran. Oganizatia Mondială a Sănătăţii avertizează părinţii că, sub doi ani, copiii n-ar trebui să fie lăsaţi mai mult de o oră odată în cărucior, leagăn sau scaun. Accesul la videoclipuri şi jocuri video, ca să stea liniştiţi, este nerecomandat.

Problemele încep când juniorul refuză şi să mănânce, dacă nu are tableta în faţă. Dacă obiceiul continuă, poate ajunge să se alimenteze compulsiv - mestecă atâta timp cât vede mişcare.

Camelia Ionescu, psiholog copii: ”O să doară cum s-ar spune... O să fie mai greu la început să-i spunem celui mic "mănânci fără să te uiţi la tv", pentru că i se ia ceva, dacă a avut parte cu această asociere. Însă în 2-3 săptămâni garantat va putea să o facă. Din nefericire, timpul petrecut pasiv în faţa ecranului este asociat evident cu sedentarismul. Inclusiv intra şi se interpune în faţa unui somn de calitate.

Citește și
preotul Vasile
Mănăstirea Dumbrava din Alba înseamnă acasă pentru 130 de copii orfani. Povestea preotului Vasile
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Asta pentru că lumina ecranului dă peste cap senzorii care îi arată copilului că e timpul să se odihnească. Pentru cei între 2 şi 5 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere limitarea expunerii la o oră pe zi.

Olivia Petrea, psiholog: ”Un părinte îşi cumpără, de fapt, timpul pentru sine sau pentru a face altceva în casa "mituind" copilul cu tableta sau cu celelalte ecrane. E un adevăr pe care e timpul să îl recunoaştem, avem deja un deceniu de interacţiune intensivă cu ecranele digitale. Un copil petrece în medie în jur de 5 ore pe săptămână în activităţi care pot fi asociate cu joaca liberă, mai puţin de jumătate din timpul petrecut de părinţii lui, când aveau aceeaşi vârstă.”

Cum ajung copiii de azi să petreacă doar 40 de minute pe zi jucându-se afară şi trei ore în faţa ecranului? În parte, pentru că părinţii pun prea mult preţ pe vreme, oamenii mari uita că cei mici nu se topesc sub stropii de ploaie şi că ne putem folosi de umbrele şi pelerine. Când alunecă în noroi învăţa să-şi ţină echilibrul, iar hainele şi încălţările se curăță.

Sistemul de educaţie pentru preşcolari este, în România, departe de aceste recomandări. Grădiniţele în care copiii nu sunt lăsaţi ore întregi la televizor sunt foarte puţine.

Coordonator: ”Nu se pun desene la televizor... bine, nici n-avem televizor. Cred că o dată la două luni când se termina un proiect într-adevăr le punem un filmuleţ.

Potrivit OMS, joacă dinamica ar trebui să ocupe cel puţin 3 ore pe zi. Ideal e că întreaga familie să ia parte la joc.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Anul școlar 2018-2019. Elevii se întorc luni la cursuri. Când începe vacanța de vară
Anul școlar 2018-2019. Elevii se întorc luni la cursuri. Când începe vacanța de vară

Anul școlar 2018-2019. Elevii din învățământul preuniversitar și copiii de grădiniță se vor întoarce luni la cursuri.

Mănăstirea Dumbrava din Alba înseamnă acasă pentru 130 de copii orfani. Povestea preotului Vasile
Mănăstirea Dumbrava din Alba înseamnă acasă pentru 130 de copii orfani. Povestea preotului Vasile

Pentru 130 de copii orfani sau abandonați de părinți, Mănăstirea Dumbrava din Alba înseamnă acasă. Preotul Vasile are grijă de ei și îi pregătește pentru viață.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.