Castelul Nako, construit in 1864, va fi restaurat pana la finalul anului. Cum au reusit autoritatile sa-l salveze de la ruina

21-03-2015 08:52


Una dintre bijuteriile arhitecturale din Banat isi va recapata stralucirea de odinioara. Castelul Nako, din Sannicolau Mare, construit in 1864, va fi reabilitat cu bani europeni.

Primaria a reusit sa obtina de la Bruxelles finantare pentru restaurarea monumentului istoric, dar si pentru rascumpararea acestuia de la vechii proprietari.

Neglijat decenii de-a randul, castelul Nako ajunsese o ruina. La fiecare ploaie, apa se infiltra in pereti si a fost afectata structura de rezistenta. In urma lucrarilor, totul va fi restaurat.

In unele incaperi se pusese gresie si faianta, pe care muncitorii le-au indepartat, pentru ca totul sa arate ca odinioara.

Sebastian Susaru, diriginte de santier: "Vor fi culori placute, cu tenta imperiala, culori pastel. O reabilitare de castel nu inseamna doar culoare, ci inseamna o insanatosire intr-un fel sau altul."

Castelul a fost construit in 1864 de contele Nako, care facea parte din cea mai vestita familie nobila din vestul tarii, la acea vreme. Cladirea este pazita de un turn in stil medieval, iar inainte de Primul Razboi Mondial gazduia o colectie de picturi, statui si sculpturi, care acum sunt insa de negasit.

De-a lungul timpului, imobilul a avut mai multi proprietari. Ultimii au fost despagubiti cu bani europeni ca sa cedeze imobilul primariei.

Danut Groza, primarul orasului Sannicolau Mare: "Am negociat, ei au inteles practic ca nu aveau foarte multe variante in a folosi castelul, avand in vedere ca este o cladire istorica. Nu o puteau transforma in locuinta sau spatii comerciale. Destinul final e de a-l inscrie intr-un circuit turistic."

Fostii proprietari au primit 200.000 de euro, iar valoarea lucrarilor de restaurare se ridica la 700.000 de euro. Castelul va putea fi vizitat de turisti din toamna acestui an.

VIDEO PROTVPLUS.RO