Casele ecologice tip dom au ajuns si in Romania. Sunt de 10 ori mai ieftine si rezista la cutremure
Un concept care capata adepti in lumea intreaga, din Statele Unite pana in India sau Japonia, incepe sa devina cunoscut si la noi.
Este vorba despre constructia caselor ecologice tip dom: din saci cu lut, care seamana, mai degraba, cu un urias musuroi de termite, dar cu o rezistenta extraordinara la cutremure si inundatii. In Maramures, doi frati s-au retras pe terenul bunicilor si ridica o asemenea casa, ajutati de prieteni veniti din lumea intreaga.
Andrei si Lucian sunt pasionati de permacultura: adica se inspira din ecosistemele naturale pentru a crea, cu munca putina, case si gradini care sa se integreze perfect in mediul ambient.
Si-au ridicat deja, in Tautii Magheraus, o casuta din saci cu lut, cu acoperis viu, si au pus la punct gradina bunicilor, astfel incat sa aiba recolte bogate, fara sa trudeasca prea mult. Apoi au deschis santierul pentru casa tip dom.
Andrei, care este designer, a facut planurile casei, ce va fi ridicata numai din saci de lut, cu un acoperis rotunjit ca un stup natural. S-a inspirat inclusiv din locuintele amerindienilor, extrem de rezistente chiar si dupa 800 de ani.
Ca materiale, casa il costa de 10 ori mai putin decat una obisnuita. Pana acum, a investit doar 5 mii de euro. Iar mana de lucru a fost asigurata de voluntari veniti din Franta, Germania, Anglia si Italia .
Fideli principiilor permaculturii, tinerii au adoptat si un stil de viata eco: mananca doar fructe si legume din gradina proprie, cultivata cu minimum de efort.
Vecinii au fost uimiti, la inceput, de proiectul acestei case naturale, dar au venit, rand pe rand, sa-i ajute.
Cei doi frati sunt insa convinsi ca locuinta lor e mai durabila decat orice casa maramureseana.
Vor sa deschida, in curand, si o scoala unde sa predea tehnici de constructie si modele de agricultura sustenabila. Pe scurt: sa-i invete si pe altii sa traiasca natural si sanatos, in case ecologice.