"Statuia Libertatii" in curte sau fortareata cu turn. Partea ciudata a vilelor de lux din Romania
La capitolul constructii, bunul gust romanesc e mai degraba indoielnic. Fie ca au strans bani, dupa ce au muncit prin strainatate, fie ca s-au inspirat din filmele favorite, multi au cladit case pe care daca le vezi o data nu mai ai cum sa le uiti.
Cetati medievale, decoruri de circ, cabane din usi de autobuz, sau fantani arteziene, cu ingerasi si caprioare, sunt doar cateva exemple. Intrebarea este cum a fost posibil ca acesti oameni sa primeasca autorizatie de urbanism?
In Oradea, un barbat si-a adus in curte..."Statuia Libertatii", o replica la o scara mai mica, in albastru metalizat, a originalului din New York. "Piesa" a apartinut unui...circ din Praga, care a facut un turneu prin Romania, dar a uitat de ea. Actualul proprietar a gasit-o la o ruda din Braila, intr-o curte.
"Mi-a povestit ca un circ din Praga a trecut prin Braila si s-a rupt, fiind pusa pe un camion, s-a rupt in doua. Si a lasat-o la el ca sa o repare, dar cei din Praga n-au mai venit dupa ea", a declarat Virgil Halacu, proprietarul statuii.
Asa ca iubitorul de frumos a cumparat lucrarea si a postat-o chiar la intrarea in vila.
Daca cei mai multi dintre localnici cred ca e vorba despre o sfanta, specialistii spun ca alegerea nu una fericita.
In zona Bustenilor, un investitor din deserturile Arabiei a construit, dupa gustul sau, o fortareata in toata regula, cu turn de aparare si ziduri de piatra. Omul de afaceri arab si-a deschis o pensiune intr-un loc in care altii au case in stil rustic, dupa un efort colectiv de a reveni la arhitectura traditionala.
Dar imaginatia posesorilor de vile de la noi continua in variatii si gusturi infinite: burlane in stil Picaso, case in culori suprarealiste sau cabane din usi de autobuz, fatade cu centura medievala sau o fantana arteziana cu pitici, caprioare si ciuperci.
Pe altii i-a cucerit parfumul Mediteranei. Asa ca au vrut sa-l aduca la munte, printre brazi. Aceasta cladire se doreste o constructie in stil grecesc intr-un sat de ciobani de la poalele Bucegilor. Are coloane albe si gemuri tip termopan.
In multe cazuri, spun specialistii, arhitectura unor zone turistice importante a fost multilata de astfel de constructii. Pacat, insa, ca nu a realizat nimeni asta atunci cand au fost aprobate proiectele.