Ce inseamna "acasa" pentru cativa dintre cei mai buni prozatori, eseisti sau critici literari. Povestile lor vor fi publicate


Ultimul update: Sambata 14 Iunie 2014 06:58
Data publicarii: Miercuri 11 Iunie 2014 19:58
Categorie: Stiri Sociale

Am spus ca suntem "acasa" intr-un singur loc sau poate ca-n mai multe. Dar care a fost casa sufletului vostru, unde sunt acei pereti incarcati mai degraba de amintiri decat de tencuiala?

Este o intrebare la care au raspuns mai multi prozatori, eseisti, sau critici literari de marca. Romani care au reusit, in acest fel, sa dea nastere unui volum cu si despre "casele vietilor lor".

Pe Intrarea Moneasa, fosta Orizontului, criticul literar Tania Radu isi retraieste copilaria. Intr-o camera uriasa, pentru ochii de atunci, a trait de la 2 la 7 ani "bucuria de duminica". Acele duminici in care ai ei ii erau aproape. Casa sufletului este, insa, cea a bunicilor.

Tania Radu, critic literar: "Am stat la bloc de cand ma stiu. Mi-am auzit vecinii incepand cu baia comuna de aici din bloc, ii aud si acum prin pereti, nu ma deranjeaza. Tine de viata mea. Cand e prea multa liniste ma stresez".

Pentru scriitoarea Adriana Bittel, in schimb, linistea inseamna casa construita pe pamant. Mai exact, cea de pe strada Caimatei, in care traieste de peste 40 de ani bucurii si tristeti. I-a fost intotdeauna refugiu alaturi de carti, muzica si prieteni.

Adriana Bittel: "Am imbatranit odata cu ea. Aici am stat cu parintii, aici am stat cu baiatul. Peretii astia au vazut multe si peretii sunt imbibati de amintiri. Cand intri intr-o casa simti daca are energii pozitive sau negative. Aici am simtit de cand m-am mutat ca mi-e bine".

Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Radu Paraschivescu si Andrei Plesu au raspuns la aceeasi intrebare: care sunt casele vietilor voastre, pentru ca mai apoi toate amintirile lor sa fie stranse intr-o singura carte.

Ideea cartii este a unei arhitecte care a inteles ca in fiecare camin se ascund povesti emotionante.

Tags: casa, scriitori, carte,

VIDEO PROTVPLUS.RO