Ce inseamna "acasa" pentru cativa dintre cei mai buni prozatori, eseisti sau critici literari. Povestile lor vor fi publicate
Am spus ca suntem "acasa" intr-un singur loc sau poate ca-n mai multe. Dar care a fost casa sufletului vostru, unde sunt acei pereti incarcati mai degraba de amintiri decat de tencuiala?
Este o intrebare la care au raspuns mai multi prozatori, eseisti, sau critici literari de marca. Romani care au reusit, in acest fel, sa dea nastere unui volum cu si despre "casele vietilor lor".
Pe Intrarea Moneasa, fosta Orizontului, criticul literar Tania Radu isi retraieste copilaria. Intr-o camera uriasa, pentru ochii de atunci, a trait de la 2 la 7 ani "bucuria de duminica". Acele duminici in care ai ei ii erau aproape. Casa sufletului este, insa, cea a bunicilor.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Tania Radu, critic literar: "Am stat la bloc de cand ma stiu. Mi-am auzit vecinii incepand cu baia comuna de aici din bloc, ii aud si acum prin pereti, nu ma deranjeaza. Tine de viata mea. Cand e prea multa liniste ma stresez".
Pentru scriitoarea Adriana Bittel, in schimb, linistea inseamna casa construita pe pamant. Mai exact, cea de pe strada Caimatei, in care traieste de peste 40 de ani bucurii si tristeti. I-a fost intotdeauna refugiu alaturi de carti, muzica si prieteni.
Adriana Bittel: "Am imbatranit odata cu ea. Aici am stat cu parintii, aici am stat cu baiatul. Peretii astia au vazut multe si peretii sunt imbibati de amintiri. Cand intri intr-o casa simti daca are energii pozitive sau negative. Aici am simtit de cand m-am mutat ca mi-e bine".
Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Radu Paraschivescu si Andrei Plesu au raspuns la aceeasi intrebare: care sunt casele vietilor voastre, pentru ca mai apoi toate amintirile lor sa fie stranse intr-o singura carte.
Ideea cartii este a unei arhitecte care a inteles ca in fiecare camin se ascund povesti emotionante.