Casa Miclescu din Capitală, o ruină după ce proprietarul a lăsat-o de izbelişte
Unul dintre cele mai importante monumente istorice, Casa Miclescu de pe Bulevardul Kiseleff din Capitală, a ajuns o ruină după ce proprietarul a lăsat clădirea de izbelişte.
La mijloc sunt interese uriaşe, terenul casei fiind cel mai râvnit din zonă. Pe măsură ce monumentul se degradează, creşte posibilitatea ca el să cadă şi în locul lui să apară un bloc.
Pentru că astfel de situaţii să fie evitate, fostul ministrul al Culturii, Vlad Alexandrescu, propune modificarea legii monumentelor, astfel încât statul şi ONG-urile să poată interveni cu proiecte de consolidare, chiar şi la case private.
Situată în una dintre cele mai bogate zone ale Capitalei, Casa Miclescu este cunoscută în prezent drept casa abandonată de pe Bulevardul Kiseleff.
Povestea casei începe în anul 1900, atunci când părintele arhitecturii neoromanesti, Ion Mincu, desena planurile clădirii. La vremea aceea grădina era considerată parte a oraşului şi putea fi admirată de toţi trecătorii. între timp, în zilele noastre, proprietarul a încercat să ascundă o ruină, ridicând un gard de beton şi sârmă.
Odinioară, casa era vestită pentru balurile la care participau cele mai înstărite familii boiereşti: Cantacuzino, Brancoveanu sau Sturdza.
După venirea comuniştilor, a fost naţionalizata, iar propietarul a refuzat să o părăsească, locuind într-o baie din subsol vreme de 40 de ani.
Tot aici s-a filmat în anii 70 "Felix şi Otilia", ecranizare după romanul "Enigma Otiliei".
Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în guvernul tehnocrat, i-a propus în 2016 actualului proprietar un parteneriat cu Ministerul Culturii şi un ONG.
Vlad Alexandrescu, senator USR: "O astfel de asociere ar fi permis accesarea unui buget până la 5 milioane de euro pentru restaurarea unui astfel de monument istoric. Dumnealui nu a dorit să intre în acest parteneriat".
Primăria Capitalei a amendat de două ori proprietarul, pentru neprezentarea actelor şi pentru starea de degradare a monumentului. Direcţia de cultură a municipiului Bucureşti a trimis cazul la Parchet, dar instanţa a decis neinceperea urmării penale. Legea monumentelor ar putea fi, însă, modificată.
Ministerul Culturii nu a răspuns, deocamdată, solicitării de a oferi un punct de vedere faţă de situaţia casei Miclescu.
Primăria Capitalei a făcut următoarele precizări:
”Imobilul din Şos. Kiseleff nr. 35 - 37, sector 1, este monument istoric, înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti din anul 2010 la poziţia 1269, cod LMI B-II-m-B-18996 (și la poziția 1280 pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti din anul 2015).
Conform competentelor ce le revin, reprezentantii Politiei Locale au sanctionat de doua ori proprietarul acestui imobil pentru ca nu a luat masuri de punere in siguranta a acestuia si au sesizat organele de cercetare penala in acest caz:
Concret, la controlul efectuat in anul 2013, reprezentantii Politiei Locale au sanctionat proprietarul imobilului pentru că, în calitate de coproprietar, nu a asigurat paza, integritatea şi protecţia imobilului, şi de asemenea nu a luat măsuri de conservare, consolidare, reparaţii şi întreţinere, aceste construcţii aflându-se într-un avansat stadiu de degradare, punând în pericol integritatea construcţiilor monument istoric cât şi vecinătăţile acestora, încălcându-se astfel prevederile art. 36, lit. b din Legea nr. 422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice, republicată.
(Menționăm că acesta a formulat contestație împotriva Proceselor Verbale de Constatare şi Sancţionare a Contravenţiilor mai sus menționate)
Tot atunci întrucât unul dintre coproprietarii imobilului (majoritar - deținea întreg imobilul exceptând un apartament de la et.1) s-a sustras efectuării controlului acesta a fost sanctionat contraventional.
În anul 2015 reprezentantii Directiei de Politie Locala si Control au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 intrucat au constatat că la acest imobil au fost executate, fara autorizatie, lucrări de construire la împrejmuirea (gard) aferentă imobilului – (dinspre Şos. Kiseleff) constând în închiderea - în dreptul panourilor de fier forjat - cu zidărie de cărămidă, precum şi înălțarea acestuia cu aproximativ 30 cm, iar pe toată lungimea şi înălţimea - armarea cu plasă sudată şi tencuirea. Prin adresa inaintata Parchetului, s-a solictat cercetarea acestui caz, dispunerea măsurilor legale ce se impun împotriva persoanelor ce se fac vinovate, oprirea temporară a executării lucrărilor de construire pe tot parcursul procesului penal, precum şi desfiinţarea lucrărilor nelegal executate, conform prevederilor art. 32, alin. 4, din Legea nr. 50/1991 – republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Precizam de asemenea ca, in anul 2006 , Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, prin adresa nr. 268/16.02.2006 a formulat un denunţ împotriva proprietarilor imobilului (având în vedere starea de degradare a clădirii – monument istoric) în temeiul art. 38, alin.1 si art.55 din Legea nr.422/2001 – privind protejarea monumentelor istorice, deoarece “construcţiile aferente acestui imobil se află într-un avansat proces de degradare, accentuat se pare, de omisiunea cu ştiinţă a proprietarilor de a lua vreo masură pentru întreţinerea şi conservarea corespunzătoare imobilului clasat ca monument istoric”. Soluţia dispusă prin Rezoluţia în Dosar nr. 3483/P/2006 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost: „neînceperea urmăririi penale faţă de numiţii (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 55 din Legea nr. 422/2001 rap. la art. 217 al. 1 şi 2 Cp”.
În cadrul Directie de Urbanism nu a fost eliberat niciun certificat de urbanism si nu a fost înregistrată nicio cerere de restaurare sau demolare a imobilului din str. Kiseleff nr. 35-37 (în ultimii doi ani)”