Care este cea mai buna rasa de miel pentru masa de Paste. Recomandarile ciobanilor si ale bucatarilor
Curand ne vom bucura impreuna de Invierea Domnului, asa ca tot crestinul isi face deja socoteli si planuri, despre cum va umple masa de sarbatoare cu friptura, drob si stufat.
Cei priceputi aleg mielul in functie de rasa si stiu sa faca diferenta intre merinos si turcana. Chiar daca romanii nu sunt mari consumatori de miel, de Paste, mai toti cumpara aceasta carne. Zicala "esti ceea ce mananci" este valabila si in cazul animalelor. Specialistii spun ca gustul carnii depinde de rasa din care face parte mielul, zona in care a fost crescut si hrana pe care a primit-o. In Romania este apreciat cel din Dobrogea. Indiferent ca alegem merinosul de palas sau tigaia.
"Se stie ca din Dobrogea ar fi mai dulce carnea. Si daca a mancat mai mult lapte, e mai dulce carnea", a spus un client. Daca in topul regiunilor, Dobrogea si-a adjudecat primul loc la capitolul gust si la fragezime, mielul de munte este apreciat cei care sa cumpere un animal dintr-o zona mai putin poluata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Altfel, diferentele sunt date de rase. Mieii merinos cresc repede si chiar daca ajung la 30 de kilograme, carnea lor ramane frageda. Se aseamana cu cei din rasa tigaia, care iau in greutate cate 350 de gr pe zi. Ciobanii ne recomanda insa si carabasul sau turcana.
"Carabasa e mai batuta la carne mai pietroasa, iar turcana e mai rara, in rest e mai buna de lapte. Ala e mai lanos, asta e mai batut la lana, e mai mica pe ea. In comparatie cu celalalt, ala are 12 kg, asta ajunge la 9 -10 kg", a spus un cioban.
Exista insa si la noi rase aduse din Africa. De pilda mielul de Camerun, o combinatie intre muflon si gazela. Costa de doua ori mai mult decat cei locali dar nu miroase la fel de tare.
In restaurante, insa, bucatarii prefera mielul din Noua Zeelanda. Studiile arata ca de Paste, 70 la suta dintre romani, aleg un miel din piata si doar 30 la suta il vor cumpara din magazin. Pentru inceput, ciobanii spun ca vor cere intre 23 si 25 de lei pentru kilogramul de miel sacrificat si 15 lei, pentru cel in viu.