In tot mai multe scoli se deschid cantine private. Ce contine un meniu de 10 lei servit elevilor
"Impinge tava", indata ce suna clopotelul. Un meniu complet costa 10 lei. In scolile noastre au inceput sa apara tot mai multe cantine administrate de investitori privati.
Sunt dispusi sa faca un ban cinstit din dorinta parintilor de a le oferi copiilor hrana sanatoasa.
Probabil ca toti cei de peste 30 de ani stiu sistemul vechilor cantine studentesti: mancare proaspata, nu prea diversa, dar pe bani putini.
Pe acelasi principiu apar acum cantine in scoli si licee - o sansa in plus ca cei mici sa nu ia cu asalt shaormeria din colt sau chioscul cu chipsuri de peste drum.
E drept, dincolo de entuziasmul parintilor totul depinde in primul rand de spatiul de care dispune scoala si de implicarea directorilor. Dar alta sansa pentru moment nu exista.
Avem in Parlament un proiect prin care elevii ar urma sa primeasca, pe banii statului, o masa calda de pranz. Dar dupa un an si jumatate e inca in stadiul de propunere.
Dupa un scurt sondaj in scoli, cei mai multi elevi au spus ca ar vrea sa manance la pranz, pizza sau friptura cu cartofi. Prea putin s-au aratat interesati de meniuri mai sanatoase, cum ar fi legume cu peste.
Poate ca pestele cu broccoli nu e in topul preferintelor pentru toti copiii, dar la "impinge tava" de la scoala sunt oricum variante mai sanatoase decat la vechiul chiosc, unde aproape tot e cu prea multa sare, prea mult zahar, prea multe grasimi. Aici ai o supa, un fel principal si salata, light pentru stomac si pentru bugetul familiei: 10 lei.
Marius gateste la Colegiul Dante pentru toti elevii, de la boboci, la cei de clasa a XII-a. Si-a asumat rolul de Jamie Oliver de Romania.
"Ciorba de vacuta cu legume proaspete, nu e nimic congelat, pulpe de pui la cuptor, pulpe umplute cu legume. Ne consultam si cu medicul nutritionist", descrie Marius meniul.
Copiii nu sunt greu de multumit. Dar fac greu diferenta intre gustos si hranitor. Asa ca si Catalin Scarlatescu s-a implicat activ in viitorul culinar al elevilor. Peste cateva zile va deschide cantina de la Colegiul Jean Monnet. A primis ca elevii nu vor manca niciodata prajit si zilnic vor fi pregatite cate doua supe.
La Mircea Eliade, peste o suta de elevi sunt clienti zilnici ai cantinei.
Bacsisul nu exista, iar pentru administratori chiria este modica si uite asa te apropii de pretul corect. In unele locuri, elevii de la after school pot face abonamente lunare. Mic dejun, pranz si cina: 30 de lei pe zi.
Ultima evaluare facuta de medicii Directiei de Sanatate publica confirma proasta alimentatie a elevilor.
3 din 10 elevi au un exces ponderal, iar unul din 10 a depasit pragul obezitatii.