Cancerul, a doua cauza a mortalitatii in randul copiilor. Care sunt semnele
Din pacate, un copil bolnav din doi nu mai apuca sa traiasca. Vinovati sunt uneori parintii, care nu observa primele semne de boala, dar si multi medici, care nu stiu sa identifice simptomele.
Evelyn are 5 ani si sufera de leucemie de cand avea 3. In cazul ei, greselile medicilor au intarziat mult depistarea bolii.
"Nu mai manca, a avut pete vinete pe picioare, a avut cearcane sub ochi. Ne-am dus la pediatrie si ne-a dat tratament de viermisori. Fetita a avut si febra si vreo doua saptamani, trei medicul de familie ne-a tot dat antibiotice", isi aminteste mama fetitei.
Parintii au insistat pentru analize complexe si asa au ajuns la un diagnostic dureros.
Prin chinuri asemanatoare a trecut si Darius, un baiat in varsta de 7 ani.
Pentru ca nu se pricep ori n-au experienta, multi medici nu depisteaza boala in primele stadii. Din aceasta cauza, jumatate dintre copii ajung la specialist in ceasul al doisprezecelea.
Parintii trebuie sa fie atenti la toate semnele de boala ale copilului. Cand febra dureaza mai multe zile si cel mic are infectii repetate, dureri de cap sau ameteala, medicii specialisti se tem de un cancer al maduvei.
In schimb, daca micul pacient se plange de dureri de spate si de stomac, se impiedica des, are cearcane si nu mai are pofta de mancare, doctorii au banuiala ca ar putea descoperi o tumoare in abdomen sau in jurul coloanei vertebrale.
Iar atunci cand copilul se plange de dureri de cap dimineata devreme sau il trezeste durerea din somn si are frisoane, specialistii recomanda o investigatie cu rezonanta magnetica.
Parintele trebuie sa aiba grija si daca cel mic are febra, transpiratii nocturne, greturi si varsaturi fara cauze cunoscute. Uneori aceste semne sunt atribuite unei viroze comune, dar pot semnala o tumoare la rinichi, spun medicii.
La noi, rata medie de vindecare a copiilor bolnavi de cancer este cuprinsa intre 30 si 60%, fata de 80 - 90%, cat este in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, boli, studii, sanatate, statistici,
Dată publicare:
09-11-2010 00:00