Câmpurile sunt verzi ca la sfârşit de octombrie. Fermierii aduna abia acum varza şi recoltează porumbul
Chiar dacă suntem în ianuarie, pe câmp se lucrează ca în plin sezon. Vremea neobişnuit de caldă le-a permis fermierilor să îşi păstreze producţiile pe tarla şi abia acum au început să adune varza şi să recolteze porumbul.
În acest fel, oamenii au făcut şi economie pentru că nu au mai cheltuit banii cu spaţiile de depozitare.
La Leorint, în Alba, câmpurile sunt verzi ca la sfârşit de octombrie. Pentru că vremea a fost blândă, fermierii nu s-au grăbit să recolteze varză. În acest fel, nu au plătit bani ca să o depoziteze şi o vând la preţuri mai bune decât în toamnă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Zamfira Borsan, fermier: "Nu a îngheţat. S-a păstrat foarte bine pe câmp. Am scăpat de chetuielile cu depozitarea, trebuia să îi facem căldură, gazul e foarte scump, era enorm, se vede pe ea că îi proaspătă dacă o tăiem."
Mircea a răsădit varza pe jumătate de hectar. O parte a recoltat-o în toamnă. Restul o strânge acum şi se pregăteşte să o vând cu un leu pe kilogram.
Şi la Cistei, tot în judeţul Alba, se lucrează ca în plin sezon. Fermierii recoltează porumbul rămas până acum pe câmp şi zilnic câteva zeci de tone de cereale ajung în hambare.
Marius Serb, fermier: "Mai am vreo 30 de hectare de recoltat. Mai am, estimez, la vreo 200 de tone minim. Şi acum porumbul e uscat, dacă îl recoltam în noiembrie cheltuiam 9000 de lei pe 100 de tone, deci aproape 20.000 de lei pe toată cantitatea, ori acum îi uscat şi banii ăştia rămân."
Narcis Maior, șef serviciu prognoza meteo Cluj: "În luna decembrie anticiclonii est-europeni nu au fost desebit de activi la nivelul ţării noastre. Am avut o activitate mai intensă în Atlantic. Ciclonii islandezi au pastruns foarte adânc în zona centrală a Europei. La fel am avut şi mai mulţi cicloni mediteranieni care au afectat mase de aer calde. La fel se întâmplă şi acum."
În Transilvania temperaturile au fost până acum cu 10-14 grade peste cele obişnuite pentru această perioadă.