Campania Greenpeace impotriva culturilor modificate genetic a ajuns si in Romania
Voluntarii au prezentat un film in care cultivatori din Statele Unite si Argentina asociaza folosirea semintelor rezistente la erbicid cu unele cazuri de boli alergice si incurabile.
Un cercetator si un invatator din Argentina si doi fermieri americani sustin ca nu doar recolta, ci si sanatatea comunitatii au fost afectate in zone din aceste tari, pentru ca s-au folosit fara limite seminte modificate genetic si pesticide puternice.
Fimul a fost prezentat cu cateva luni inainte ca Uniunea Europeana sa hotarasca daca permite si ea folosirea libera a semintelor de soia, porumb si sfecla rezistente la erbicide.
De cealalta parte, sustinatorii plantatiilor transgenice combat filmul prezentat de Greenpeace si spun ca nu e niciun pericol, daca fermierii respecta rotatia anuala a culturilor.
In Romania, miza cea mai importanta a folosirii semintelor modificate genetic o reprezinta cultura de soia. In acest an, de pe cele 58.000 de hectare am recoltat 76.000 de tone, adica 1300 de kg la hectar. Ministerul Agriculturii sustine ca potentialul este de 1 milion de ha, de pe care- cred adeptii semintelor transgenice- 3 milioane de tone, adica 3000 de kg la ha. Nimeni nu poate spune totusi care ar fi impactul asupra ecosistemului si asupra consumatorilor.
In Romania au fost cultivate anul acesta 217 hectare cu porumb modificat genetic. Cele mai raspandite sunt in Arad, Braila, Dolj, Timis si Ilfov.