Canicula vazuta cu o camera de termoviziune. De ce paharul rece nu ne ajuta sa ne racorim. VIDEO
Vijeliile din acest sfarsit de saptamana vor gasi, mai ales in sud, un pamant insetat si oameni toropiti. Au fost 36 de grade la umbra si toata lumea a incercat sa gaseasca racoarea.Unii, dupa metode traditionale, altii, ascultand vocea stiintei.
Ajutati de o camera de termoviziune, reporterii ProTV vor lamuri cateva optiuni legate de imbracaminte, alimentatie si hidratare pe vremuri fierbinti. Pentru ca se vor intoarce curand.
Cu cat e mai cald, cu atat transpiram mai mult, deci avem nevoie in corp de rezerve de apa. Apa stocata prin consum de sare si condimente. Pare logic atunci ca in miezul fierbinte al verii sa mananci mai picant si sarat. Asa fac libanezii, chiar daca stau de ani buni in Romania.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"La noi in Liban cand e cald se mananca tot felul de aperitive, sunt condimente speciale care se pun in mancare sa te apere de caldura", spune Alain Chami.
Medicii nostri spun exact pe dos. Prin transpiratie nu pierdem doar clorura de sodiu, adica sare de bucatarie, ci saruri complexe pe care le obtinem din fructe apoase si legume verzi. Aportul suplimentar de sare n-ar face decat sa creasca fara rost tensiunea si chiar sa dea tulburari de ritm cardiac.
Pentru lichide, in schimb, acceptam cu totii urmatoarea situatie: de dogoare ne scapa paharul incins la 74 de grade, si nu cel pe care scrie 25.
E drept ca bauturile cu gheata par sa te racoreasca rapid, insa in cateva minute organismul e supus unui efort suplimentar, pentru termoreglare. Sa urmam exemplul oamenilor desertului, ceaiuri de plante, neaparat calde, ideal cu lamaie, ca sa recuperam si mineralele pierdute prin perspiratie.
La imbracaminte, fibra naturala este cea mai buna alegere doar daca vreti racoare. Ca sa va aparati pielea trebuie un adaos sintetic.
Trebuie sa facem distinctia intre confortul termic si protectia impotriva radiatiei solare. Din nou ar trebui sa procedam ca beduinii. Hainele inchise sau negre, dar lejere, actioneaza ca o crema cu factor 20, desi senzatia pe piele e una fierbinte. In schimb, vesmintele albe, cu tesatura alba, doar lasa impresia de ventilatie optima. Pentru ca nu te protejeaza deloc.
Scapam insa vremelnic de asemenea griji. Pana marti, cand revenim la temperaturi peste 30 si putem folosi in Capitala si cateva dusuri publice cu vapori montate de primarie.