Sumele "dezgropate" din cimitire de "Seful Mortilor" si Clanul Tamango. Monopolul impus ducea pretul unui cavou la 12.000 EUR

27-05-2014 14:21


Clanul "Tamango", poreclit dupa numele liderului vestit inca din vremea lui Ceausescu, revine in atentia autoritatilor. Gruparea celui botezat candva ''seful mortilor'' s-ar fi specializat in evaziune fiscala si spalare de bani.

La prima vedere, anchetatorii au descoperit o frauda de 400.000 de lei la firmele de servicii funerare controlate de clanul Tamango. Inainte de 1989, liderul gruparii era unul dintre cei mai bogati si mai influenti oameni din Capitala.

In ultimii ani, clanul Tamango ar fi reusit sa puna stapanire pe cele mai importante cimitire din Bucuresti. Nicio alta firma de servicii funerare nu avea voie sa ia clienti in zonele controlate de membrii gruparii. Astfel, cei care isi conduc mortii pe ultimul drum ajung la firmele interlopilor.

Reporter: Cat ati platit?
Client 1: 39 de milioane.
Reporter: Ce fac de banii astia?
Client 1: Pai, cripta, scot mortul. La mort trebuie sa platesti 850 lei si apoi deshumare.

Reporter: Ati platit inainte?
Client 2: Da.
Reporter: Ati semnat un contract?
Client 2: Da. Am dat un avans de 14 si mai trebuie sa dau 12.

Pana astazi, afacerile au mers struna. Cei care doreau un cavou intr-un cimitir controlat de Tamango trebuia sa plateasca pana la 12.000 de euro. Cei din clan incasau banii fara sa ii treaca in contabilitate, nu emiteau facturi, nu faceau contract sau in cazul in care cineva dorea le faceau, dar nu le inregistrau mai departe.

Politistii au descins intr-un cimitir de pe bulevardul Metalurgiei din Capitala. Administratora spune ca este al doilea control in utlimele zile. "Sunt singura firma de servicii funerare la care se face perchezitie a doua oara. Au intrat peste mine cu mascatii. Sunt in legalitate, sunt altii care lucreaza altfel si au putere mai mare si pe ei nu-i mai verifica nimeni", declara Cristina Dinca.

Au fost vizate mai multe persoane despre care se presupune ca ar fi implicate in aceasta mafie.

"Politistii de la Investigarea Fraudelor au descins si la alta adresa, de unde au ridicat pentru audieri doua persoane, sot si sotie, banuite ca fac parte din gruparea Mafia Cimitirelor", explica Daniel Nitoiu, corespondentul Stirilor ProTV.

13 persoane banuite ca au conexiuni cu Tamango au fost ridicate si duse la audieri. Nu este, insa, pentru prima data cand interlopii intra in atentia legii. In anul 2011, cativa dintre ei au stalcit in bataie mai multi tineri in padurea Comana. Conflictul pornise de la un lautar care nu a dorit sa le mai cante.

"Ne-au alergat cu pari, sticla, i-a dat cu ciobul pe fata, ne-a omorat", povestea atunci una dintre victime.

Un procuror va decide marti daca ii trimite pe cei vizati in fata judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva.

VIDEO PROTVPLUS.RO