CAMERA ASCUNSA. Alcool si tigari pentru copii: Fenomenul scapat de sub controlul legii langa scoli

Dată publicare: 28-01-2013 19:02
Dată actualizare: 31-01-2013 07:06


Dovada de nepasare si de incompetenta din partea autoritatilor. Spun asta parintii elevilor din Bucuresti, revoltati ca minorii isi pot cumpara tigari si alcool de la chioscurile aflate langa scoli.

Au facut sesizari, iar fenomenul a fost expus autoritatilor de control. Avem si legi care spun clar cand un comerciant isi poate pierde autorizatiile. Lucrurile se misca insa greu din moment ce se dau doar cateva amenzi.

Acum o luna, parintii au reclamat ca mai multe vanzatoare de la chioscurile aflate langa Scoala 190 le vindeau tigarete copiilor de 10-11 ani. Sanctionat, acest administrator a tinut inchis o perioada. Lui, punea din nou profitul mai presus de lege.

Statul are nu una, ci trei autoritati abilitate sa intervina: Ministerul Sanatatii, Politia si Protectia Consumatorului. Legea nu permite niciuneia sa puna lacatul, decat daca sunt si alte abateri, insa amenzile frecvente si usturatoare ar putea cuminti orice comerciant. Doar ca raspunderea e pasata dintr-o parte in alta.

Comisarii OPC spun ca echipele de control sunt putine, amenzile mici, iar recidiva normala.

Bogdan Nica, presedinte ANPC: "Sunt foarte rare amenzile. Doar daca s-a nimerit in controale complexe cu politia. Numai la ordinul primarului, n-avem un protocol".

Am vrut sa aflam de la politia locala ce se intampla cand un agent surprinde momentul de incalcare a legii.

Adrian Ionescu, seful Politiei Locale din Sectorul 4: "La iesirea din serviciu face un raport si noi il inaintam ori celor de la Sanepid, ori celor de la Protectia Consumatorilor. Dar nu am avut in obiectiv asa ceva".

Cat despre Ministerul Sanatatii...

Anul trecut, fostul Sanepid, actuala Inspectie Sanitara de Stat, a controlat aproape 8.900 de comercianti de tutun. S-au dat in jur de 100 de avertismente si 350 de amenzi pentru nereguli minore. Nici macar una pentru vanzare de tigari catre minori. Pentru ca, spun inspectorii, ar fi fost nevoie de flagrant, iar pentru asa ceva procedurile sunt prea greoaie.

Nu a fost in "obiectivul" autoritatilor nici rezolvarea vanzarii de alcool minorilor sau problema jocurilor de noroc.


VIDEO PROTVPLUS.RO