Calitatea vieții românilor este în scădere. În ce domeniu suntem pe primul loc la nivel mondial


Ultimul update: Marti 12 Noiembrie 2019 20:42
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2019 18:52
Categorie: Stiri Sociale

Calitatea vieţii din România şi bunăstarea cetăţenilor sunt în scădere, arată un studiu făcut în 149 de țări.

Suntem pe locul 45, în acest clasament, cu multe probleme. Românii nu au acces la canalizare, educaţie sau la un sistem sanitar de calitate. În ce domenii stăm bine? Suntem pe primul loc la nivel mondial la numărul de abonamente la telefonul mobil.

Studiul mondial calculează indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieţii în 149 de ţări, inclusiv România. Ţara noastră s-a situat pe un modest loc 45, ultimul în rândul statelor din Uniunea Europeană.

De pildă, stăm prost la capitolul spitale. În afară de renovări masive, spitalele din România au nevoie de săpun sau dezinfectant în toalete. Pentru a reduce răspândirea infecțiilor nosocomiale. Aceste probleme au pus România pe locul 88 în ceea ce privește accesul la servicii medicale de calitate.

România nu are grijă nici de mediu. La criteriul numit "moarte atribuită poluării" suntem pe locul 81.

Ne mutăm în zona educaţiei, unde aflăm că la înscrierea copiilor în şcoala primară suntem pe locul 93.

Ca să aibă parte de progres social, România are nevoie de o creştere a nivelului de educaţie, spun cei care au făcut studiul. Din păcate, accesul la educația de calitate în România este foarte scăzut. Din 149 de tari ţara noastră s-a situat pe un ruşinos loc 94.

Extrem de prost stăm şi la canalizare. Suntem pe locul 100 din 149.

Viorel Gherasim de 71 de ani nu are toaleta în casa sa din Colanu, judeţul Dâmboviţa şi este nevoit să meargă la cabina din fundul curţii. Ca în multe localităţi, nu există sistem de canalizare.

"- Ce ar însemna pentru dvs costurile să faceţi toaleta în casă?
- Ooo, sunt cam mari, un pensionar nu îşi permite. Este săpatul, să faci puţul absorbant, pe urma iţit trebuie beton, în jur de 2.000 de euro."

În schimb, are abonament la telefonul mobil. Un smartphone dăruit de fiul sau plecat în Marea Britanie. Paradoxal, deşi nu avem canalizare, educaţie şi nici un mediu sănătos, suntem pe primul loc la nivel mondial la surse naturale de apă, acces la electricitate şi abonamente la telefoanele mobile.

Potrivit studiului efectuat de organizația nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte, România a coborât o poziţie faţă de anul trecut şi se află după Argentina sau Bulgaria.

Câți români nu au primit dreptul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit
Românii cu venituri mici nu își permit căldură iarna. Situația, tot mai rea de la an la an
VIDEO PROTVPLUS.RO