Cabinetul medical mobil, ideea unor oameni cu suflet pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele izolate
Intr-o tara a nepasarii, cu un sistem sanitar plin de probleme, in care statul nu aloca fonduri pentru sanatate iar multi medici sunt siliti sa plece, exista o mana de oameni gata sa-i ajute pe cei care traiesc in catune izolate din Muntii Apuseni.
In urma cu 1 an, un grup de oameni de afaceri a pus la dispozitia unor doctori, dispusi sa faca voluntariat, un cabinet medical mobil. Spitalul pe roti strabate sute de kilometri si reuseste sa ajunga la oameni care in viata lor nu si-au facut, de pilda, o ecografie.
Spitalul pe roti a ajuns duminica in catunul Valea Sesii, din Alba, unde traiesc opt familii, rupte de lume. Vizita medicilor i-a bucurat pe oameni, mai ales cand au auzit ca nu trebuie sa plateasca nimic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Mie nu-mi vine a crede, pe treaba asta sa imi vina la mine acasa.", spune Maria Soica, pacienta.
"Pe medicul care face consultatia face voluntariat nu il plateste nimeni, tot ce facem facem cu dragul de a veni catre dumneavoastra.", a declarat presedintele Rotary.
Doctorita Gabriela Miclea este medic la spitalul din Campeni de 22 de ani si a decis sa faca voluntariat, pentru a-i ajuta pe oamenii care traiesc izolati, pe creste de munte.
"Am intalnit pacienti care nu au ajuns niciodata la spital!", a declarat Gabriela Miclea, medic primar Spitalul Campeni.
Mii de oameni, majoritatea batrani si singuri, sunt in catunele din Muntii Apuseni. Cel mai apropiat spital poate fi la zeci de kilometri distanta. Ce-i drept, exista dispensare in anumite comune, insa putini batrani le trec pragul, chiar daca se simt rau.
O femeie a adus pe lume 11 copii, dar niciodata nu si-a facut o ecografie.
"Nu am posibilitatea sa merg la spital, Doamne fereste, ca omul meu nu are nici pensie, iar eu sunt casnica, cu atatia copii cati am facut. Pana in Lupsa, jos, sunt 7 kilometri, pe jos, de aici pana la scoala.", spune aceasta.
Principala misiune a acestui echipaj este preventia. Daca in urma consultatiei, pacientii sunt depistati cu afectiuni mai grave, medicul de familie le face trimitere catre specialist, la un spital din cel mai apropiat oras.
"E un mijloc, nu numai la noi, poate si in alte zone de munte, sa putem aduce un pic de diagnostic precoce in anumite boli si sa nu ajungem in faza unde costurile sunt mult mai mari.", a declarat Constanta Pasca Scortaru, medic de familie.
Masina medicala este dotata cu ecograf, EKG, spirometru si trusa completa pentru analize, toate in valoare de 200.000 de Euro.