Bucuresti - un deșert de beton asfaltat haotic. Oprescu-si umfla metrii patrati de zona verde si uita de proiectele promise

Dată publicare: 30-03-2015 10:22
Dată actualizare: 02-04-2015 07:06


Capitala Romaniei este o padure de beton. Asta sustin arhitectii care propun autoritatilor sa nu mai asfalteze haotic tot ce le iese in cale si sa reconstruiasca gradini publice, parcuri si zone verzi, din ce in ce mai rare in Bucurestiul de azi.

In replica, primarul Sorin Oprescu, invitat la Emisiunea "Dupa 20 de ani" de duminica, de la Pro TV, sustine ca stam foarte bine la acest capitol si ca mai avem foarte putin pana cand Capitala va indeplini normele europene in domeniu.

Kilometrul Zero, Piata Universitatii. Reamenajarea zonei a costat acum trei ani o jumatate de milion de euro, potrivit Primariei Capitalei. Cum sunau promisiunile de la inaugurare: "Eu sper ca intr-o luna si jumatate lumea sa circule, sa stea la umbra, la pomii pe care-i asezam acolo, cu trotuarele refacute".

Si ce desert de beton troneaza astazi in buricul Bucurestiului. Este un loc absolut mineral, un loc care perturba practic exuistenta noastra, dar din punct de vedere istoric au existat mai multe gradini in centrul Bucurestiului.

Cerasela Craciun e arhitect, iar propunerea sa si a echipei de la Facultatea de Urbanism pentru autoritati este sa refaca peisajele verzi din Bucuresti: "E vorba de vegetatie inalta, nu gazon sau floral, puterea unui copac este aceea de a curata pana la 2 tone de praf pe an. Este foarte mare".

Iata insa o alta investitie facuta pana acum doar prin promisiuni desarte. Toata zona raului Dambovita, care strabate miezul Capitalei, ar trebui sa arate cu totul altfel in ziua de astazi. Cel putin daca ne luam dupa proiectele care ani la rand ne-au promis ca aici vom vedea barcute care plimba turistii, insule de verdeata si zone mult mai bogate peisagistic. Din pacate insa toate aceste proiecte zac de ani de zile in sertarele primariei.

Arhitectii spun ca Bucurestiul Intebelic avea o frumusete aparte pentru ca era coerent din punct de vedere al peisajului. Din pacate betoanele, asfaltul si piatra ne mananca oxigenul, imaginatia si confortul psihic.

Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani" de duminica, primarul Sorin Oprescu are insa o cu totul alta varianta: "Iata ca am facut cadastru verde si am ajuns la 26 de metri patrati pe cap de locuitor - doi metri mai am ii obtin si p-aia - a ras toata lumea cand am zis ca ma duc in parcuri si cimitire sa pot sa plantez cat mai multi pomi".

Specialistii in peisagistica sustin ca autoritatile au calculat de fapt 23 de metri patrati, dar au inculs in zona verde inclusiv spatiile de pe trotuare sau unele gradini private ori ale institutiilor. Daca ar fi sa luam in calcul doar gradinile publice, am ajunge sa avem sub 20 de metri patrati de verdeata de fiecare.


VIDEO PROTVPLUS.RO