Bors de Cartea Recordurilor, in Bucuresti. Secretul unei retete perfecte de ciorbe de peste
De Florii, crestinii ortodocsi si greco-catolici care au tinut post au primit dezlegare la peste. Iar traditia a fost respectata fara exceptie in toata tara.
Daca unii au tinut sa-si arate astazi talentele culinare, cei mai multi n-au vrut sa intre in bucatarie intr-o zi de sarbatoare. Cu mic, cu mare, au mers duminica dimineata la biserica, unde, dupa slujba, credinciosii au fost serviti cu bors de peste.
Si comerciantii au profitat din plin de traditie si i-au ademenit pe oameni cu mirosul de peste fript sau scufundat in saramura cu mult usturoi si ardei iute.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
250 de portii de ciorba de peste i-au asteptat, aburind in vase din lut, pe credinciosii din Galati care au participat la slujba. Arhiepiscopia Dunarii de Jos le-a oferit gratuit o masa calda tuturor.
Credinciosii au asteptat la coada sa primeasca un bol de ciorba si au mancat cu linguri din lemn, ca pe vremuri. Iar la final, gospodinele au fost sincere si au recunoscut ca borsul lor nu iese atat de bun.
Tot la Galati, dar pe faleza Dunarii, regina a fost azi scrumbia. Sute de oameni dornici sa se infrupte din pestele care sfaraie pe gratare au mers la Festivalul Scrumbiei. Iar comerciantii s-au aprovizionat din timp cu scrumbie, crap, dar si carnati si mici.
Si in Capitala a fost pregatit duminica un bors de peste demn de Cartea Recordurilor - 3 ore si jumatate au muncit bucatarii ca sa umple 6 cazane cu bors de peste. Peste cele 1000 de portii s-au folosit nu mai putin de 150 de kilograme de crap salbatic, somon si somn, 60 de kilograme de legume si 70 de litri de bors. La care s-au adaugat la final 100 de legaturi de leustean.
Asadar, rezultatul este unul absolut delicios. Mandru, bucatarul spune ca detine secretul borsului perfect: "Calitatea produselor, ca sa poata sa creasca si legumele si pestele si mai ales capetele si cozile, acolo ai minunatii. Dupa ce se desprinde carnea de oase, iese o seva extraordinara."
Atentie, insa, de unde cumparati peste. Unii comercianti sunt manati doar de profit si vand marfa care ne pune viata in pericol. La Targoviste, politistii au 300 de kilograme de peste fara acte de provenienta. Administratorii firmei au fost amendati cu o mie de lei si sunt acuzati de evaziune.