Biserica Romana vrea sa devina stapana pe MOARTE. Refuza orice asistenta religioasa la incinerare
Patriarhia Romana le-a cerut preotilor sa le explice enoriasilor ca lipsa banilor nu este un motiv ca sa-si incinereze mortii, doar pentru ca o inmormantare ar fi prea scumpa.
O hotarare recenta a Sfantului Sinod Ortodox ii anunta pe credinciosi, ca daca aleg arderea trupului, nu vor avea parte de slujba, si nici de alta pomenire. Iar preotii care nu se conformeaza deciziei risca sa fie judecati de tribunalul Bisericii si exclusi din preotie.
Decizia Sfantului Sinod readuce la zi o hotarare din 1928, care ii indruma pe credinciosi sa respecte inhumarea celor adormiti. Pentru ca unii enoriasi aleg incinerarea din cauza costurilor mari ale inmormantarii, consiliul preotesc a decretat: "Lipsa banilor sa nu fie un motiv de a incinera pe cei decedati, considerand ca inhumarea ar fi prea costisitoare".
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Citeste si: "Dumnezeu NU exista". Declaratia soc facuta de doi cercetatori americani
Tot Sfantul Sinod a precizat ca: "Preotii trebuie sa-i previna din vreme pe enoriasi, atragandu-le atentia ca, in cazul cand cineva ar voi sa se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenta religioasa, fie la inmormantare, fie la pomenirea pentru morti".
Totusi, de ce Biserica Ortodoxa nu permite, in continuare, incinerarea ca varianta mai accesibila celor saraci?
Reprezentantii institutiei spun ca e un sacrilegiu.
"Biserica Ortodoxa crede ca incinerarea este un pacat, pentru ca trupul, primind sfintirea lui Dumnezeu, nu se cuvine a fi ars si tot Scriptura ne invata ca trupul este templu al sufletului", a spus preotul Eugen Tanasescu.
Citeste si: Exista Dumnezeu? Top 10 mistere inca nerezolvate. Parerea oamenilor de stiinta
Pana acum, incinerarea se facea cu dispensa, mai ales pentru mortii saraci, singuri sau necunoscuti. Biserica Ortodoxa a aflat ca preotii ii asista insa si pe cei care aleg voluntar arderea.
La Crematoriul Uman de langa Institutul Medico Legal din Bucuresti se primesc, in medie, trei cereri de incinerare in fiecare zi. Pana acum, apropiatii nu au avut dificultati in a gasi preoti care sa tina slujba crestineasca inainte de acest moment. Acum, hotararea Sfantului Sinod arata ca cei care nu accepta interdictia sa fie trimisi in Consistoriul Eparhial, adica in tribunalul bisericesc, pentru sanctionare.
Alfel, daca nu se supun indicatiilor, "vor fi opriti de la lucrarea preoteasca", adica exclusi din randul preotilor.
"O biserica ce se simte mai bine daca are macar moastele unui sfintisor, va dati seama ca trupul este considerat important. E adevarat ca poate fi considerat un dublu discurs - pe o parte crestinismul spune nu va ingrijiti de trup, pentru ca spiritul este unde este, pe de alta parte apare ideea ca invierea se face 'dupa trup"', a spus Florenta Simion, doctor in antropologia relegiilor.
Fapt probat si de acceptarea incinerarii de catre unii duhovnici care sustin ca "arderea mortilor nu ataca direct dogma invierii" si ca textele religioase nu contin interdictii clare.
Patriarhia motiveaza interventia de acum prin faptul ca va infiinta oricum cimitire proprii, care vor face fata nevoii crescute de locuri de veci.