Cum se fură în 10 secunde o bicicletă cu tot cu dispozitiv antifurt
De când s-a încălzit vremea, din ce în ce mai mulţi oameni preferă să circule pe două roţi ca să facă mişcare şi să se descurce mai uşor prin aglomeraţie.
De acest fapt profită şi hoţii. Reţelele sociale sunt pline de anunţuri ale celor cărora li s-au furat bicicletele. Mai grav este că peste 90 la sută nu sunt niciodată recuperate şi pentru că mulţi dintre păgubiţi nu fac plângere la poliţie.
Potrivit statisticilor, primele care dispar sunt bicicletele lăsate în scările de bloc, pe domeniul public sau în curţile caselor.
De cele mai multe ori, hoţii acţionează cu îndrăzneală - ziua, fără un plan elaborat.
Un individ, de pildă, a ignorat camerele de supraveghere şi a dispărut cu o bicicletă de câteva sute de lei. La fel a procedat şi un tânăr care a sărit gardul unei case şi a plecat cu o bicicletă scumpă. Pentru că au fost neglijenţi, suspecţii au fost prinşi, dar în peste 90 la sută din cazuri lucrurile stau altfel.
Loredana Leahu încă mai aşteaptă ca poliţiştii să îi prindă pe hoţi.
Loredana, păgubită: "Am anunţat poliţia imediat. Din păcate, mi s-a spus că autorul este necunoscut, deşi am avut şi filmare."
În România, cel mai des sunt furate bicicletele de culoare negră. Urmează cele albe şi albastre în timp ce bicicletele portocalii care sar în ochi sunt evitate
În mod surprinzator, aproape 70 la sută dintre bicicletele furate aveau montat un dispozitiv antifurt.
Leonard Bisoc, administrator magazin biciclete: "De obicei, cele care sunt cu plastic şi sârmă prin interior au un nivel de până la 5, 6, maxim 7. Am să vă arăt acum cât de uşor este să se fure bicicleta cu un antifurt din acesta... întârzie hoţul maxim 10 secunde"
Soluţia, spun specialiştii, sunt dispozitivele ceva mai scumpe.
Şi sistemul prin care bicicletele pot fi monitorizate prin GPS poate fi o opţiune. Costă însă peste o sută de euro.
În ultima perioadă au apărut şi firme care asigură bicicletele.
Mihai Dumitru, reprezentant firmă asigurări: "Asigurăm biciclete cu o vechime de maxim 6 ani şi marea majoritate a proprietarilor asigură biciclete care au o valoare de minim 1500 de lei. Valoarea maximă standard este de 7000 de lei."
Majoritatea românilor nu folosesc astfel de soluţii. Ca să îşi ferească bicicleta de hoţi, de pildă, Vasile Apostol din Bacău o ţine la înălţime.
"E un simplu scripete, cu o şufă, se acţionează dinăuntru, o leg cu lanţ şi nu poate să o fure”, explică el.
Peste 70 la sută dintre bicicletele furate la noi sunt de tip "Mountain Bike" şi doar 13 sunt de dintre cele de oraş. Cele mai multe furturi au loc în Bucureşti.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!