Benzile desenate care le amintesc timișorenilor de evenimentele tragice de la Revoluție

Dată publicare: 07-11-2019 12:28
Dată actualizare: 07-11-2019 14:10


În decembrie se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie, iar în locul unde a pornit totul, la Timişoara, începe deja să fie celebrat acest moment.

Un tramvai a fost transformat de mai mulţi artişti în aşa fel, încât pasagerii să remomereze, ori să înveţe despre ce s-a întâmplat atunci. În plus, în peste 20 de staţii de transport public au fost amplasate benzi desenate care descriu momente din durerosul decembrie 1989.

"Tramvaiul Revoluţiei" a fost desenat de artişti, într-un proiect al Asociaţiei Timişoara Capitala Culturală. Se împlinesc 30 de ani de când la Timişoara pornea revoltă, iar artiştii au vrut să le reamintească oamenilor de ce s-a întâmplat atunci. Mijlocul de transport înfăţişează acum oameni fericiţi, care se bucura după căderea comunismului.

Bărbat: "Frumos, măcar atât, tramvaiele vopsite."

Tânăr: "E în regulă, este ok să ne aducem aminte."

Numai că oful oamenilor este că acest demers artistic a fost făcut pe un tramvai vechi.

Femeie: Pe tramvai, da l-am văzut.
Reporter: Cum vi se pare această idee? E în regulă? Arată bine?
Femeie: Tramvaiul? Nu. Arată mai rău decât la Revoluţie.

În acelaşi proiect, în 23 de staţii de transport public au fost amplasate benzi desenate care descriu momentele cele mai importante din perioada 15-22 decembrie 1989. Imaginile au mare impact, mai ales că foarte mulţi timişoreni se regăsesc în acestea. Fratele acestei femei, de exemplu, a fost ucis la Revoluţie.

Elena Sipos: Am fost la Catedrală, aici s-a întâmplat tot.
Reporter: Cu fratele dumneavoastră ce s-a întâmplat?
Elena Sipos: L-a împuşcat, în Calea Aradului. L-a luat primul foc de armă. Avea 18 ani.

Femeie: "O fată, pe partea asta, a coborât jos cu prietenul ei şi or împuşcat-o în picior. Nu am să uit niciodată că băiatul a ţinut-o de mână."

Bărbat: "Nu am observat-o, e într-un fel interesant să ştim ce s-a întâmplat."

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie, iar în luna decembrie în Timişoara vor fi organizate mai multe evenimente de comemorare a celor ucişi în acele zile.


VIDEO PROTVPLUS.RO