Beethoven, Chopin si Enescu trateaza depresiile
„Muzica curge lin, parca ma vindeca. Este relaxanta, foarte placuta. Imi imaginez o plimbare seara, cu barca, pe lac. Vizualizez culoarea verde, o culoare calma a naturii”.
Sunt cuvintele unui bolnav cu tulburare schizoafectiva, dupa ce a iesit de la sedinta de meloterapie, unde a ascultat Chopin – Nocturna nr. 5. La Spitalul de psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” foarte multi bolnavi cu acest tip de tulburari beneficiaza de meloterapie, anunta Gandul.
„In mare parte, cei cu care lucrez eu sufera de schizofrenie. Ceilalti sunt cu alte boli psihice (depresii, tulburari de comportament)”, spune Viorel Radacina, meloterapeut in cadrul spitalului. Bolnavii vin la cabinetul lui cu trimitere de la medicul psihiatru si pot participa gratuit la auditii, pentru ca acest tip de terapie este inclus in pachetul de tratament al spitalului.
„Prima data cand cineva vine in sala de auditie, obiectivul este sa aiba loc o sedinta individuala. Atunci se stabileste profilul pacientului, in care se specifica nivelul de perceptie al muzicii, nivelul cultural, dispozitia de a asculta o astfel de muzica. La urmatoarea auditie, bolnavul se incadreaza intr-un grup de pacienti si piesele sunt alese in functie de stare lor din acea zi. Nu e nimic stabilit, ca la carte, melodiile se aleg in functie de dispozitia lor”, precizează meloterapeutul.
Mai multe informatii despre acest subiect puteti citi in cotidianul Gandul.