Bebelusii din Romania vor fi testati auditiv la nastere. Disciplina care ar putea sa reapara in invatamantul superior
Bebelusii din toata tara vor fi testati auditiv la nastere. Asa prevede programul lansat marti de Ministerul Sanatatii, prin care toate maternitatile vor fi dotate cu aparatura necesara pentru verificarea bebelusilor.
Autoritatile spun ca din 200.000 de copii care se nasc anual in Romania, 600 au probleme de auz, iar diagnosticarea lor tarzie duce de multe ori la afectiuni grave care nu mai pot fi rezolvate.
Sonia are 9 ani si s-a nascut cu o grava malformatie la inima. A fost operata de 4 ori in Germania si Statele Unite. Tot in strainatate, medicii si-au dat seama ca Sonia, pe atunci in varsta de 1 an si jumatate luni, nu aude. Au operat-o s i-au redat auzul.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dr. Sebastian Cozma: "Surditatea e cea mai frecventa boala la copii, suntem obisnuiti sa vedem copii de 3-4 ani care nu au limbajul dezvoltat din cauza asta."
600 de copii se nasc anual in Romania cu probe de auz. In prezent se face screening in doar 17 din cele 160 de maternitati.
Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "De anul viitor toti copiii nou-nascuti in Romania, in spitalele din sistemul de stat, vor fi testati auditiv. In momentul in care parintele va pleca acasa din maternitate cu nou-nascutul, va sti cu exactitate daca acesta are sau nu probleme de auz."
335 de aparate care vor costa peste 6 milioane de lei, vor fi cumparate si distribuite in primavara in toate maternitatile din tara. 90% din finantare va veni de la Ministerul Sanatatii, iar restul de la spitale.
In lipsa unor teste adecvate, problemele de auz pot fi interpretate gresit.
Catalin Carstoveanu: ''Pot fi trecute drept probleme neurologice sau de autism."
Tot in cadrul acestui program a fost lansat si registrul electronic de screening auditiv, dezvoltat de IT-istii care ajuta guvernul. Acesta va arata o evidenta clara a persoanelor hipoacuzice.
Sute de copii hipoacuzici au nevoie de implant cohlear in fiecare an. Este o operatie costisitoare prin care le este montat un dispozitiv medical care preia functiile urechii interne. Si pentru ca avem nevoie de mai multi specialisti in acest domeniu, ministrul Sanatatii vrea sa reinfiinteze invatamantul superior in audiologie.