Castravetii contamineaza Europa. Tara noastra, ocolita de "bacteria ucigasa".Lista statelor afectate


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 18:06
Data publicarii: Vineri 27 Mai 2011 18:23
Categorie: Stiri Sociale

Epidemia provocata de castravetii contaminati cu bacteria e-coli, importati din Spania, se extinde amenintator in Europa. Cel mai rau este in Germania, unde s-au inregistrat deja zece morti si sute de cazuri de imbolnavire.

UPDATE: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a trimis un comunicat in care scrie ca cele 200 de persoane din Germania care s-au infectat cu bacteria Escherichia coli – prescurtat E.coli, nu s-au spalat pe maini si nu au spalat castravetii inainte sa-i manance.

In Romania nu au ajuns castraveti din Spania

Tara noastra nu a primit loturi din acest tip de leguma. Autoritatile monitorizeaza in continuare lanturile de magazine, focusat pe legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, cele de la care pot aparea infectiile cu E.coli. 

Castravetii au ajuns si in Cehia

Michal Spacil, purtatorul de cuvant al Autoritatii Sanitare din Cehia a confirmat importul de legume contaminate. Conform acestuia si in Ungaria, Austria sau Luxemburg au fost distribuiti asemenea castraveti.

Insa bacteria care poate afecta grav rinichii si sistemul nervos central a imbolnavit oameni si in alte tari: Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria si Elvetia. La randul lor, autoritatile sanitare din Cehia au anuntat ca si aceasta tara a importat castravetii contaminati cu e-coli.

In ce ne priveste, cata vreme Comisia Europeana nu ne alerteaza, specialistii sanitar-veterinari nu verifica legumele ajunse pe piata romaneasca. Deocamdata autoritatile ne spun ca nu avem de ce sa ne temem, cata vreme spalam bine tot.

Autoritatea care se ocupa cu verificarea importurilor de legume si fructe sustine ca romanii sunt in afara oricarui pericol daca respecta doua reguli de igiena primara: spalatul pe maini si spalatul fructelor si legumelor crude.

"Nu e vorba de o contaminare in interiorul legumei sau fructului, ci doar o contaminare de suprafata. Nu avem ce sa verificam deocamdata", explica Liviu Rusu, director siguranta alimentara ANSVSA.

Pentru ca, spun ei, la noi nu ajung castraveti din Spania. Sefii de la agricultura declara insa altceva.

"Da, probabil ca importam castraveti din Spania, mai ales in extrasezon. Importam din foarte multe tari legume si noi suntem in UE si nu putem stopa importurile si nici exporturile", spune Daniela Giurca, director Ministerul Agriculturii.

Sute de specii de Escherichia coli traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv al animalelor si oamenilor. Migreaza in special din ingrasamintele naturale folosite de agricultori, ajung pe coaja rosiilor, castravetilor si salatelor, pe mainile consumatorilor si in final in intestinul organismului uman. Unde intalnesc o imunitate scazuta, devin periculoase.

Cele mai agresive specii produc o toxina puternica care duce la infectii digestive sau chiar blocaj renal. Asa s-a intamplat si cu cele doua femei in varsta de 80 de ani din Germania care ar fi consumat castraveti eco cultivati in Spania, in zonele Alneria si Malaga. Cele doua persoane, deja slabite de boli, au murit.

Expertii europeni ii sfatuiesc pe cei care au calatorit de curand in Germania sa ceara ajutorul unui medic in cazul in care au diaree sau febra.

Cititi si:

65 milioane de euro, spaga intr-un an in Bucuresti. Media a fost de 724 lei/persoana. Tu cat ai dat?

Telefoanele mobile, interzise in scoli. Cum argumenteaza propunerea expertii Consiliului Europei

Epidemie in Germania. O bacterie contagioasa a ucis 2 oameni. Cum se transmite
Infectiile intraspitalicesti le dau de furca si americanilor
Varianta extrem de rezistenta a bacteriei e-coli. Medicii sunt ingrijorati
VIDEO PROTVPLUS.RO