Avem milioane de săraci, dar aruncăm anual la gunoi 3 tone de mâncare

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Joi 12 Octombrie 2017 19:11
Categorie: Social

Deşi sunt stramtorati, românii continuă să arunc o treime din alimentele pe care le cumpără.

Aproape 3 tone de mâncare ajung anual la gunoi, în condiţiile în care în această ţară există milioane de săraci, copii şi vârstnici care adorm în fiecare seară flamanzi.

Tocmai de aceea mai mulţi tineri din Cluj au creat aplicaţii, prin care identifică produsele pe cale să expire în anumite restaurante şi le vând la preţuri reduse sau le donează.

În mod obişnuit, un desert costă 14 lei. Acum însă, pentru că urmează să expire curând s-a ieftinit. A fost ideea unor tineri, care vor să reducă astfel efectele risipei alimentare.

Lorand Sandor, co-fondator aplicaţie: "Adăugăm în coş produsul, plasăm comanda şi aici avem codul unic generat al comenzii cu care vom merge la restaurant şi vom primi comandă."

Mihai Rus,co-fondator aplicaţie: "Surplusul de mâncare cu care rămâne la final de zi se poate vinde, deci cu alte cuvinte poate genera profit o chestie pe care o aruncai. Ca şi public ţinta sunt studenţii care au un venit mai mic.”

Până acum, 5 localuri din Cluj s-au înscris în această reţea.

Sorin Galiceanu, administrator bistro: "Mâncarea nu se aruncă şi atunci nici restaurantele nu pierd, mai sunt şi acele preparate care nu pot fi ţinute mai mult de două zile şi atunci pot fi vândute la un preţ redus înainte să expire. "

Astfel preţurile sunt mai mici şi cu 70%.

Alţi tineri, au pus bazele unui proiect prin intermediul căruia oamenii pot face donaţii băneşti pentru a fi hrăniţi cei fără adăpost. De asemenea, au creat o aplicaţie prin care restaurantele sau firmele de catering care rămân cu alimente şi vor să le doneze intră în contact cu ONG-urile, iar voluntarii împart totul nevoiaşilor.

Astfel de aplicaţii există peste tot în lume. De exemplu, prin câteva click-uri pe telefon, poţi să spui ce resturi ai în frigider şi primeşti răspuns ce să faci cu ele.

În România există o lege privind diminuarea risipei alimentare doar că nu are norme de aplicare. Un grup de experţi lucrează încă la îmbunătăţirea textului.

Anda Marian, membru Food Waste Combat: "Vrem să facem un sistem de audit pentru restaurante unde să vedem câtă mâncare se aruncă pentru că ei să îşi eficientizeze stocurile şi să servească porţii mai mici clienţilor."

Potrivit statisticilor, un român aruncă în fiecare an la gunoi 130 de kilograme de alimente.

Elevii cu nevoie speciale nu vor mai primi mâncare în weekend
Elevii cu nevoie speciale nu vor mai primi mâncare în weekend
VIDEO PROTVPLUS.RO
100 de ani
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar, după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Gabriel Balacean
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri
Săptămâna în care preţul florilor se triplează. Preţul unei crizanteme la tarabă
Garam masala, zatar sau sumac. Noile ingrediente preferate ale românilor