Avem milioane de săraci, dar aruncăm anual la gunoi 3 tone de mâncare
Deşi sunt stramtorati, românii continuă să arunc o treime din alimentele pe care le cumpără.
Aproape 3 tone de mâncare ajung anual la gunoi, în condiţiile în care în această ţară există milioane de săraci, copii şi vârstnici care adorm în fiecare seară flamanzi.
Tocmai de aceea mai mulţi tineri din Cluj au creat aplicaţii, prin care identifică produsele pe cale să expire în anumite restaurante şi le vând la preţuri reduse sau le donează.
În mod obişnuit, un desert costă 14 lei. Acum însă, pentru că urmează să expire curând s-a ieftinit. A fost ideea unor tineri, care vor să reducă astfel efectele risipei alimentare.
Lorand Sandor, co-fondator aplicaţie: "Adăugăm în coş produsul, plasăm comanda şi aici avem codul unic generat al comenzii cu care vom merge la restaurant şi vom primi comandă."
Mihai Rus,co-fondator aplicaţie: "Surplusul de mâncare cu care rămâne la final de zi se poate vinde, deci cu alte cuvinte poate genera profit o chestie pe care o aruncai. Ca şi public ţinta sunt studenţii care au un venit mai mic.”
Până acum, 5 localuri din Cluj s-au înscris în această reţea.
Sorin Galiceanu, administrator bistro: "Mâncarea nu se aruncă şi atunci nici restaurantele nu pierd, mai sunt şi acele preparate care nu pot fi ţinute mai mult de două zile şi atunci pot fi vândute la un preţ redus înainte să expire. "
Astfel preţurile sunt mai mici şi cu 70%.
Alţi tineri, au pus bazele unui proiect prin intermediul căruia oamenii pot face donaţii băneşti pentru a fi hrăniţi cei fără adăpost. De asemenea, au creat o aplicaţie prin care restaurantele sau firmele de catering care rămân cu alimente şi vor să le doneze intră în contact cu ONG-urile, iar voluntarii împart totul nevoiaşilor.
Astfel de aplicaţii există peste tot în lume. De exemplu, prin câteva click-uri pe telefon, poţi să spui ce resturi ai în frigider şi primeşti răspuns ce să faci cu ele.
În România există o lege privind diminuarea risipei alimentare doar că nu are norme de aplicare. Un grup de experţi lucrează încă la îmbunătăţirea textului.
Anda Marian, membru Food Waste Combat: "Vrem să facem un sistem de audit pentru restaurante unde să vedem câtă mâncare se aruncă pentru că ei să îşi eficientizeze stocurile şi să servească porţii mai mici clienţilor."
Potrivit statisticilor, un român aruncă în fiecare an la gunoi 130 de kilograme de alimente.