România, pe primul loc în UE în cazul adolescentelor care devin mame. Biserica și părinții se opun educației sexuale în școli

Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2018 07:02
Data publicarii: Miercuri 11 Aprilie 2018 19:09
Categorie: Social

Educația sexuală, atât de firească în Occident, rămâne un subiect tabu în cele mai multe școli românești.

Deşi Comisia Europeană recomandă începerea acestor cursuri încă din învățământul primar, părinții de la noi vor să amâne cât mai mult discuțiile, chiar dacă ar putea evita situații dramatice, în care unele eleve devin mame la 13-14 ani.

În toată această dezbatere, inclusiv Biserica Ortodoxă se opune unei astfel de materii, pe motiv că ar fi un mijloc de promovare a homosexualității.

În România, în cele mai multe cazuri, educația sexuală e confundată cu educația pentru sex. În realitate, se referă la noțiuni de bază despre cunoașterea propriului corp, reproducere sau prevenirea unor boli cu transmitere sexuală.

Ministerul Educației nu ia în calcul introducerea educației sexuale ca materie obligatorie. Ea este implementată în doar 2000 din totalul de aproape 20.000 de scoli din România, ca materie opțională. Doar că prea puțini părinți optează pentru ea.

Elevul de liceu care le predă educaţia sexuală tinerilor din România. În alte ţări e obligatorie

Alături de unii părinți, Biserica Ortodoxă Romana se opune că educația sexuală să devină o materie obligatorie în școli.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: "În niciun caz nu putem să promovăm educația sexuală la clasele mici, la clasele cu copii inocenți, cum se întâmpla în alte țări chiar de la grădiniță pentru că o astfel de materie se transformă și lucrurile acestea se văd deja într-un vehicul de promovare a educaţiei homosexuale, transsexuale sau trangender"

Până când sistemul de învăţământ va accepta că este nevoie ca tinerii să aibă cunoştinţe despre coprul lor, psihologii recomanda ca măcar în familie să abia loc astfel de discuţii.

Ana-Maria Zamfir, psiholog: "Exista un instinct care se dezvolta odată cu trecerea anilor şi copilul traversează anumite faze de dezvoltare, în dezvoltarea propriei identităţi sexuale şi este important să stingem această curiozitate cu informaţii corecte, care să vină de la un adult experimentat".

Pentru că a văzut reticenta din sistemul de învăţământ, o profesoară a creat un canal pe Youtube, numit "Sexul versus barza", unde le-a dat adolescenţilor informaţii elementare despre reproducere, sărut, menstruaţie sau boli cu transmitere sexuală.

Filmuleţele sale se adresează adolescenţilor de peste 14 ani şi au fost urmărite de peste un milion de ori.

Adriana Radu, autor "Sexul vs. Barza": "Educaţia sexuală are un efect direct asupra reducerii numărului de sarcini la minore, reducerii numărului de avorturi, de cazuri noi de sifilis şi de HIV, avem motive solide să fim pentru educaţie sexuală".

În România, în fiecare an, peste 600 de adolescente devin mame la 12-13 ani. Suntem din păcate pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Opţional cu noţiuni de educaţie sexuală la liceu, când mii de eleve sunt deja mame

Opţional cu noţiuni de educaţie sexuală la liceu, când mii de eleve sunt deja mame

VIDEO PROTVPLUS.RO

mama minora

O adolescentă de 15 ani i-a uimit pe medici. Este însărcinată a treia oară

Sancțiuni noi pentru restanțierii la întreținere. Se pot trezi cu apartamentul ipotecat

Câinele care a salvat un bicicilist rănit pe munte a fost adoptat de vicepreședintele CJ Caraș Severin

Locuitorii Bacăului s-au întors în timp cu 100 de ani: cară apă cu găleata

Modificări importante pentru proprietarii de locuinţe. Președintele a promulgat noua lege

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el

sculptura lemn

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate

Câinele care a păzit un biciclist accidentat pe munte a fost adoptat

E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput