Autoritățile încep să aloce despăgubirile pentru cei care au rămas fără porci din cauza pestei
Autoritățile au început să aloce despăgubirile pentru cei cărora li s-au tăiat porcii din gospodării, în urma epidemiei de pestă porcină africană.
Numai în județul Brăila au fost plătite, vineri, despăgubiri de peste 3 milioane de lei.
Între timp, au fost confirmate noi focare de pestă în județul Buzău, la o micro-fermă. 90 de animale au fost sacrificate.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Gospodarii din Berteștii de Jos, județul Brăila, au primit vineri despăgubiri pentru animalele pe care autoritățile au fost nevoite să le eutanasieze. Cei mai mulți vor să cumpere din nou porci cu banii primiți.
Reporter: -Câți porci ați avut?
Localnic: -5.
Reporter: -Și la ce greutate vi i-a trecut?
Localnic: -Vreo 70, așa. 70, 60, 90, au fost și mai mari.
Reporter: -În total câți bani trebuie să luați?
Localnic: -34-35 de milioane.
Reporter: -Ce o să faceți cu banii?
Localnic: -Îi strângem să creștem la Crăciun alți purcei în loc. Ce tăiem, ce dăm la copii?
Oamenii sunt despăgubiți, deocamdată, în funcție de numărul de kilograme pe care l-a avut animalul sacrificat. Autoritățile iau în discuție și un nivel minim de despăgubiri. De exemplu, tot ce este sub 100 de kilograme să primească banii de la 100 de kilograme în sus.
Costel Capbun, primar Berteștii de Jos: "La purcelul de la 0 la 30 de kg, 10 lei/kg, porcul la îngrășat 8 lei/kg și scroafele de prăsilă 10 lei/kg. Au fost în total 234 de gospodării afectate de la care s-au ridicat porci și toată lumea o să primească bani."
Gospodarii care au de luat până în 5000 de lei primesc banii cash, iar cei cu sume mai mari primesc banii în cont bancar. În total, 6 localități din județul Brăila au primit despăgubiri în valoare de peste 3 milioane de lei, dar bani au ajuns și la oameni din județele Tulcea și Maramureș.
Între timp, pesta continuă să se răspândească. În județul Buzău au fost sacrificați preventiv 90 de porci la o fermă de la marginea comunei Puieștii de Jos, unde au fost confirmate 4 îmbolnăviri.
Ancheta epidemiologică a arătat că virusul a pătruns în comună prin intermediul unor angajați. La fermă lucrau muncitori din Brăila care se ocupă și de comerţul cu animale, iar autoritățile bănuiesc că ei ar putea fi cei care au adus virusul din focarele deja confirmate.
Ciprian Botezatu, director DSVSA Buzău: "Ceea ce s-a întâmplat acolo, o contaminare este una indirectă în care factorul uman este implicat."
Sătenii sunt acum disperați că animalele le vor fi luate și sacrificate: "Prin asta trăiesc, prin animale, să vând și eu un porc, ca de Crăciun la un moment dat să dau și eu la copii și la familie."
Autoritățile spun că nu vor mai face ucideri preventive dacât în gospodăriile unde vor apărea semne clare de boală. În acest moment 11 județe sunt afectate de pesta porcină africană după ce epidemia a izbucnit, treptat, în 826 de focare.
Până acum au fost omorâte peste 160.000 de animale.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!