Au scos bani de la acelasi bancomat si apoi s-au trezit cu conturile goale. Ce le-a promis banca celor 200 de pagubiti

19-08-2016 18:32

Romanii nu invata sa fie atenti atunci cand trebuie sa retraga bani de la bancomat si cad in plasa falsificatorilor de carduri.

200 de oameni s-au trezit cu conturile goale dupa ce, sustin ei, au scos bani de la acelasi bancomat, in orasul Mizil, Prahova.

Infractorii au montat dispozitive speciale pe bancomat si au copiat datele de identificare ale cardurilor, le-au clonat, apoi au retras toti banii.

Catalin Gheorghe a retras bani de la bancomatul din oras. Nici prin cap nu i-a trecut ca ar putea sa ramana fara nici un leu in cont.

Catalin Gheorghe: "In momentul in care am vrut sa mai fac o retragere de bani am constata ca cardul e zero, mi-au fost retrasi 2500 de lei."

La fel au patit alti 200 de clienti ai aceleiasi banci, care au folosit acelasi bancomat, aflat in centrul orasului Mizil.

"Am mers la un calculator sa verific prin internet banking si am vazut in online ca imi pareau niste sume ca si retinute si niste tranzactii facute in Miami. Eu nu am fost niciodata in America", spune o alta victima.

Reprezentantii sucursalei le-au promis oamenilor ca le vor da banii inapoi, insa numai dupa ce o investigatie interna va fi finalizata, adica peste cateva luni bune.

Cum au fost pacaliti? Infractorii s-au folosit de cea mai veche metoda, au montat un dispozitiv special pe fanta de introducere a cardului, pe bancomat, la care au atasat o camera. Automat, dispozitivul a inregistrat toate datele - adica numarul cardului si codul PIN. Apoi au transmis datele furate altor infractori, care au clonat cardurile si le-au golit.

Bogdan Botezatu, specialist IT: "Cardurile sunt trimise in strainatate de unde banii se pot scoate de la orice bancomat. Bancomatele din Romania cer si cardul si cipul de pe respectivul card, asa ca doar prin trimiterea cardurilor in afara se pot scoate banii de pe blanketele false."

Solutia? Verificati daca fanta de introducere a cardului este una fixa, incercati pe cat posibil sa folosti ATM-urile din interiorul sediilor de banci si, cel mai important, atunci cand tastati codul PIN, acoperiti tastele cu mana.

Politistii s-au sesizat din oficiu si au inceput verificarile.


VIDEO PROTVPLUS.RO