Ce se intampla atunci cand cumperi un pepene si il mananci fara sa-l speli. Tot mai multi romani au facut aceasta greseala
Spalati foarte bine toate fructele si legumele inainte sa le consumati, chiar si pepenii, pentru ca altfel va puteti imbolnavi grav, atrag atentia medicii.
La Arad, doua familii au ajuns la spital cu enterocolita pentru ca au mancat un pepene fara sa il spele. Specialistii de la directia de sanatate publica spun ca au avut totusi noroc ca au dezvoltat o forma mai usoara de boala. Se puteau trezi cu Ecoli, hepatita A sau rotavirus. Saptamal, zeci de pacienti ajung la boli infectioase cu enterocolita.
Cele doua familii din Arad au cumparat in weekend, de la piata, un pepene, pe care l-au mancat impreuna. Primul care a inceput sa se simta rau a fost un copilas de un 1 an si 8 luni. Apoi au urmat mama lui, matusa lui si unchiul. Cu totii au ajuns la spital.
“Am avut dureri de stomac, greturi. Cand am vazut ca ne-a luat pe toti, am stiut ca e de la pepene. Greseala noastra a fost ca nu am spalat-o, fiind foarte mare, poate am atins marginile”, au relatat pacientii.
Cum pepenii sunt fructe care cresc pe pamant, medicii spun ca absolut toate bacteriile si microbii se transfera automat pe coaja. Daca nu spalam pepenele, cand il punem la rece, riscam sa contaminam toate alimentele din frigider. In plus, microbii vor ajunge si pe mainile noastre, iar odata cu fructul zemos vom baga in gura microbii care ne pot imbolnavi.
Virgil Musta, medic primar Spitalul de Boli Infectioase si Pneumofiziologia "Victor Babes" Timisoara: "Faptul ca manipulam coaja cu mainile noastre si apoi mancam sau faptul ca nu manipulam foarte atent exista risc foarte mare de contaminare de la coaja respectiva."
La fel de bine trebuie spalata si coaja portocalelor, lamailor, castravetilor sau dovleceilor, chiar daca se consuma doar miezul lor.
Reporter: Coaja o spalati, inainte sa mancati lubenita?
Cumparator: Sincer n-am spalat. Pai coaja nu se mananca. Mancam doar miezul.
Cumparator: Portocalele le spal inainte, le sterg si apoi decojesc sau tai pentru ca va dati seama de la produsul din camp si pana la a ajunge pe masa trece prin diferite maini, tot felul de microbi.
Iar vara este sezonul enterocolitelor si toxinfectiilor alimentare. Desi aparent banale, aceste boli pot deveni duce la complicatii severe.