Atentie soferi! A intrat in vigoare rovinieta electronica
UPDATE: Va place sa conduceti si va simtiti bine cu banii in portofel? Atunci nu uitati ca de vineri a intrat in vigoare rovinieta electronica. Cei care circula fara pe drumurile nationale vor fi depistati de camerele de supraveghere, instalate special.
Soferii care au rovinieta veche risca sa fie amendati chiar daca au platit taxa si asta pentru ca nu toti au fost introdusi in sistemul electronic. Asa ca trebuie sa pastreze chitanta care dovedeste ca au fos corecti, altfel vor fi obligati sa plateasca amenda.
Este adevarat ca doar 2% dintre conducatorii auto sunt in aceasta situatie. Pe de alta, reprezentatii CNADR atrag atentia ca orice roman este obligat sa detina o rovinieta atunci cand circula pe un drum national, chiar daca acesta este in interiorul unei localitati. De exemplu, daca mergeti de la Bucuresti la aeroport, prin orasul Otopeni.
Dupa ce ati platit rovinieta nu mai primiti autocolantul care trebuia lipit pe parbriz, ci doar un bon fiscal. Datele masinii sunt introduse insa in baza de date, iar camerele de supraveghere instalate pe drumurile nationale vor recunoaste numarul de inmatriculare, iar autoritatile vor afla ca ati achitat taxa de drum.
Procedura
Soferul ii spune operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.
Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului.
Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.
Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Controlul rovinietei
Verificare se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.
Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate in baza CESTRIN, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.
Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului care a fost filmat circuland fara rovinieta, i se va intocmi proces verbal. El va primi amenda ... acasa, prin posta.
De asemenea, agentii vor fi dotati cu niste terminale mobile. Cu ajutorul lor, politistul va afla in doar cateva secunde, tot online, daca taxa a fost achitata.
Amenzi si .. despagubiri
In afara de amenzi, soferii prinsi fara roviniete vor scoate din buzunar si bani pentru ..despagubiri, aplicate de administratorul drumului. Valoarea acestora este cuprinsa intre 28 de euro si 1.210 euro.
Astfel, pentru autoturisme valoarea despagubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.
Tot de la 1 octombrie se introduce si rovinieta valabila trei luni, care se aplica la toate categoriile de vehicule.
Tarifele rovinietei raman neschimbate, iar cele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.