Atentie! Medicii de familie intra in concediu medical, in semn de protest

Dată publicare: 16-02-2009 00:00
Dată actualizare: 16-10-2012 17:50


Ne vom aseza la cozi duble in fata cabinetelor medicilor de familie incepand de miercuri. Si asta pentru ca jumatate dintre cei din Bucuresti si din tara vor intra in concedii de studiu, platite.


Asa au ales sa protesteze dupa ce ministerul sanatatii le-a taiat fondurile aproape la jumatate

Medicii de familie vorbesc de o taiere de 40% si asta pentru ca fondul destinat medicinii de familie a scazut de la 1,4 miliarde la 800 de milioane lei.

In schimb, calculele celor de la casa de asigurari arata ca veniturile lor nu vor scadea decat cu 11% si asta pentru ca se vor taia banii pe care medicii ii iau pentru fiecare asigurat inscris pe lista. In plus, vor disparea si banii, cam 10% din venitul lunar al unui doctor care venea pe programul national de analize care s-a incheiat la final de ianuarie. E drept nu se va mai investi in dotari.

Ca atare suparati aproape jumatate dintre cei 11.000 de medici de familie din tara si-au depus cereri de concediu. Ei spun ca nu vor pleca la ski, ci in zilele libere vor face cursuri de perfectionare medicala.

Medicii spun ca o reducere a bugetului pentru medicina primara cu 40%, va duce la faliment jumatate dintre cabinete.

Astfel un medic care are 1500 de asigurati inscrisi pe lista, are un venit de 8200 lei, 84% fiind banii luati numai pentru ca are pacienti inscrisi. Acelasi medic spune ca lunar cheltuielile cu asistenta, utilitatile si consumabilele il ajung la 5100 lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO