Agenții rutieri vor monitoriza traficul cu drone, ”ochii din cer ai polițiștilor”
Atenție șoferi: în vacanța de Crăciun, traficul rutier va fi monitorizat cu dronele! Măsura excepțională de siguranță a fost deja testată cu succes, iar din acest weekend va intra în funcțiune.
S-ar putea spune că poliția rutieră din România intră într-o nouă eră, cea a dronelor.
Agenții de la circulație îi vor supraveghea pe șoferi în trafic cu aceste dispozitive aeriene, care îi ajută să intervină mai eficient pe șosele. Măsura a fost testată cu succes și din acest weekend dronele vor zbura în apropierea stațiunilor montane de pe Valea Prahovei.
Drona este cel mai nou dispozitiv care va intra în dotarea Poliției Rutiere Române. Poate supravegherea traficul rutier de la înălțime și are o autonomie de 30 de minute. Însă acumulatorii pot fi schimbați și încărcați la față locului și astfel durata zborului poate fi prelungită.
Misiunile polițiștilor rutieri vor deveni mai ușoare cu ajutorul acestor drone împrumutate de la Institutul Național de Cercetare Aerospațială. Sunt însoțite de un laborator mobil, care recepționează pe o rază de 3 kilometri date și informații. Acestea sunt trimise apoi către echipajele de poliție din teren.
Cms şef George Grigore Directorul adjunct al Direcției Rutiere: "E un cocept care a fost implementat și în alte țări precum Germania, Belgia sau Olanda. Rolul lor e să depisteze unde sunt blocaje și să direcționeze echipajele de poliție să acționeze acolo. Avantajul este că la elicopter în acest sezon sunt puține intervale sau zile când putem zbura, însă cu aceste drone putem merge punctual. Plafonul mult mai jos, acoperirea mult mai mare.
Constantin Vișoiu- responsabil UAV ÎNCAS: "Viteza maximă e de 70 km/h poate furniza imagini în timp real în format Full HD la o rezoluție de 1920/1080. Pe viitor ar putea fi ochiul din cer al polițiștilor."
Deocamdată, doar 3 astfel de dispozitive vor fi ridicate pe cel mai important drum național, DN1, în special în zona stațiunilor montane.
Dronele sunt un real câștig pentru polițiștii rutieri, pentru că, spre deosbire de un elicopter, evident, costurile sunt mult mai mici. De asemenea, un astfel de aparat poate sta deasupra străzilor mult mai mult timp decât un elicopter, fără să deranjeze sau să atragă atenția șoferilor.
Imaginile captate de drone sunt folosite pentru o coordonare mai bună a echipajelor rutiere, imediat cum se observă o aglomerație în trafic sau o parcare ilegală.