Astazi e Ziua Internationla a Diabetului. Un om moare la fiecare 6 minute
Cifre cutremuratoare au fost rostite vineri, de Ziua Internationala a Diabetului. Numarul copiilor care sunt diagnosticati cu aceasta boala in Romania s-a triplat in ultimii 20 de ani.
La fel de grav este si faptul ca varsta la care apare diabetul este tot mai scazuta. Sunt bebelusi care la opt luni de viata ajung sa fie dependenti de insulina. Aproape 3.000 de copii din Romania sunt bolnavi de diabet. Asta inseamana de trei ori mai mult fata de acum doua decenii.
Pentru acestia, viata inseamana diete, teste de glicemie si injectii cu insulina. La spitalul Marie Curie din Capitala nu trece zi fara ca parintii unui copilas sa nu afle ca micutul s-a imbolanvit de diabet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste 200 de copii au dezvolat diabet de tip 1, adica sunt insulino-dependenti. In prezent, in Romania, peste un milion si jumatate de oameni au diabet. Medicii spun ca ne putem pazi de aceasta boala daca mancam sanatos, facem sport si reducem din stresul zilnic.
Vineri, cu ocazia zilei de lupta impotriva diabetului, oamenii au putut sa-si testeze gratuit glicemia si sa afle daca sunt in pericol.
Si la nivel mondial cifrele sunt ingrijoratoare. 246 de milioane de oameni traiesc in prezent cu diabet, iar pana in 2025 numarul se asteapta sa creasca la 380 de milioane de persoane.
Numai in momentul de fata traiesc in lume, datorita tratamentului cu insulina, milioane de diabetici. Tipul 1 de diabet, reprezinta circa 10-15% din numarul total al pacientilor cu diabet. Restul de 85% este reprezentat de pacientii cu diabet zaharat de tip 2, numit si diabetul zaharat insulino-independent, intrucat cel putin in primii ani ai bolii nu necesita tratament cu insulina, boala putand fi controlata prin regim dietetic, asociat sau nu cu medicatie orala.
Chiar si supravietuirea acestor pacienti a crescut incontinuu, apropiindu-se in prezent de supravietuirea persoanelor nediabetice.
Ziua Internationala a Diabetului a fost propusa cu 15 ani in urma (in 1991) ca raspuns la cresterea alarmanta a frecventei acestei boli, care afecteaza in prezent peste 200 de milioane de persoane in intreaga lume. Initiativa apartine Federatiei Internationale de Diabet (IDF) creata in anul 1950, la care au aderat aproape toate tarile lumii. Romania a devenit membra a IDF la scurt timp dupa infiintarea acestei organizatii, declara intr-un interviu Prof. Dr. C. Ionescu-Targoviste.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, obezitate, zi internationala, diabet,
Dată publicare:
14-11-2008 00:00