Desi nu excelam la multe capitole, la consumul de alcool am ajuns pe 5 in lume. Masura luata pentru a descuraja acest obicei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 31 Decembrie 2014 07:14
Data publicarii: Duminica 28 Decembrie 2014 17:53
Categorie: Social

In luna in care romanii se simt cel mai bine si uita sa puna frana sirului de pahare, autoritatile sanitare iau atitudine si infiinteaza un ''Consiliu National pentru Reducerea Consumului de Alcool''.

Adevarul ametitor este ca suntem pe locul 5 in lume, iar statul pierde milioane de euro pentru tratarea celor care nu au masura. In dispeceratele de la ambulanta nu e zi fara zeci de apeluri pentru cei care au baut fara sa mai stie de ei. Din ajunul Craciunului si pana duminica, 55 de bucuresteni au avut nevoie de ingijiri medicale si au sunat la ambulanta dupa ce au baut peste masura

Dintre ei, 45 erau barbati si 10 femei, unii fiind in coma alcoolica. Majoritatea aveau peste 40 de ani, dar au fost si 18 pacienti care aveau peste 21 de ani. Desi nu excelam la foarte multe capitole, atunci cand vine vorba de bautura suntem printre campioni, cu 14,4 litri de alcool pur pe an. Asta inseamna ca in 12 luni un roman poate sa dea gata 177 de sticle de vin. Una la doua zile. Sau 330 de pahare de tarie.

Anual, 70.000 de romani sunt tratati in spitale de boli cauzate de consumul de alcool.

Oricat ar fi de stanjenitor, unii dintre romanii se opresc din baut doar atunci cand ajung la spital. Cu ei statul risipeste 25 de milioane de euro, in fiecare an. Potrivit unui euro barometru, 13% dintre conationati beau zilnic alcool si derivate din alcool. Practic 7, din 10 fac chef de mai multe ori pe saptamana.

Ca sa stavileasca un astfel de comportament, cei din Ministerul Sanatatii vor sa infiinteze din 2015 un consiliu national care sa descurajeaze consumul. Comitetul trebuie sa gandeasca o serie de masuri de la preventie in scoli pana la cresterea taxei pe alcool. In plus, nu este exclus ca sticlele de bautura in special de tarie sa nu mai fie la vedere, la raft.

Statisticile arata ca, anual, cei care sunt dependenti de bautura aduna 570 de mii de zile de spitalizare. Mai ales ca la noi se consuma peste 14 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu peste 132 % fata de media consumului mondial

Romanii prefera berea si bauturile spirtoase cu un consum in crestere in ultimele decenii. Astfel ca mortalitatea cauzata de consumul de alcool la cei care au intre 20 - 64 de ani este de 3 ori mai mare decat media europeana, principalele cauze fiind accidentele, bolile cardiovasculare si ciroza hepatica.

Suntem pe locul 5 mondial la consumul de alcool, romanii fiind intrecuti doar de Rusia, Lituania, Republica Moldova si Belarus.

Un tanar de 19 ani a furat o masina si a intrat in geamul unei scoli de soferi. Baiatul nu avea permis si era beat
Un tanar de 19 ani a furat o masina si a intrat in geamul unei scoli de soferi. Baiatul nu avea permis si era beat
VIDEO PROTVPLUS.RO
neversea, voluntariat, conditii, inscriere, program
Organizatorii ”Neversea” caută voluntari. Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii
Primele căpșuni românești au apărut în piețe. Prețurile fixate de fermieri
Flori puse de localnici în gropile unui drum, în semn de protest: ”A băgat țara în noroi”
Achim Rietze este Preşedintele Juriului Romanian Effie Awards 2019
Povestea băiatului care trăiește cu o boală rară. SMS la 8828 cu textul Gabriel
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Suberek
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă
Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Alba Iulia: ”Un sentiment foarte pofund"