Arta urbană cucerește ușor, dar sigur, România. Artiștii stradali propun un set de proceduri

Dată publicare: 20-07-2021 18:02
Dată actualizare: 21-07-2021 09:52


Arta urbană cucerește noi spații în marile orașe ale țării și tot mai multe picturi murale apar, peste noapte, pe zidurile degradate de vreme.

Trecătorii zâmbesc, valoarea clădirilor crește, iar primarii își doresc culoare în localitățile lor. Încurajați, artiștii stradali s-au gândit la un set de proceduri care să le reglementeze munca.
Elevii de la liceul de informatică din Brașov vor avea mai multe motive să-și îndrepte ochii către ferestre. O tânăra artistă le-a pregătit un peisaj minunat.

Maria Zurbagiu, ilustrator: "Toată Europa și toate țările minunate de afară au asta. Și trăiesc prin desene. Și ești cu ochii pe sus peste tot!".

Zimbrul încălecat de doi copii atrage toate privirile.

"Ar fi putut să fie fioros, să te ingrozesti când te uiți la el. Dar uitați de privire blanda are, cât de îmblânzit este doar din touche-ul ăla!", a spus un bărbat.

La Sibiu, de 7 ani încoace, are loc un festival de artă stradală, care lasă în urmă zeci de picturi uriașe, realizate de artiști români și străini. Localnicii au deja peste 100 de lucrări care le bucură privirea.

Ioan Constantinescu, președinte asociație de locatari: "Ieșeai pe trotuar aceiași culoare de 40 și ceva de ani, e plăcut să vezi și altceva, să vezi un desen, o poveste, un copac, multe culori. Altfel e viața de cum a fost până acum, hai să întinerim".

În ciuda afirmațiilor, până la actul artistic este cale lungă. Pictorii obțin cu greu o suprafață de lucru și finanțare pentru realizarea operei.

Ilie Mitrea, critic de artă contemporană: "La noi plecând de la autorități, o parte sunt destul de sceptice pentru a da frâu liber artei stradale. Acest gen de artă este valoroasă pentru că iese din galerie, rupe tiparele ei, unde în galerie nu intră oricine".

O asociație de artiști propune un set de proceduri care să ajute primăriile să aprobe rapid un proiect. Dosarul fiecărei lucrări ar trebui să conțină mai multe acorduri, printre care cele de la proprietarii clădirii, comisiile de urbanism și cultură, avizul poliției rutiere, dar și al agenției pentru protecția mediului.

O asociația de artiști propune un set de proceduri care să ajute primăriile să aprobe rapid o lucrare de artă stradală, conform Asociația Mural:

- acordul proprietarului clădirii (50%+1 locatari)
- notificare la primărie cu schița proiectului
- acordul comisiei patrimoniu/urbanism/cultură
- aviz de ocupare a domeniului public pe durata lucrărilor
- aviz poliția rutieră - dacă se perturbă traficul
- aviz APM pentru vopselurile folosite

Artiștii sunt încrezători că în acest fel orașele noastre le vor da de lucru la fel ca în vest.

Nască One: "Artă stradală este acceptată la scară largă în Germania, multe companii și corporații sunt dornice să lucreze cu noi artiștii”.

De altfel, o bancă a anunțat că finanțează 6 lucrări de artă murală în câteva orașe din țară. 75 de artiști s-au înscris în competiție.


VIDEO PROTVPLUS.RO