Arta de a decora ouale de Paste in Suceava. Cat dureaza incondeierea si cat costa sa inveti mestesugul

30-04-2016 08:43


Obiceiul de a decora ouale de Paste a ajuns in unele regiuni din tara la nivel de arta. Exista chiar muzee private, cu colectii impresionante, care numara mii de exponate.

In judetul Suceava, de exemplu, mesterii populari incondeiaza oua nu doar pentru masa de sarbatoare, ci si pentru turistii care ajung in zona si vor sa invete meserie. Daca va incumetati, aveti nevoie insa de foarte multa rabdare.

Un ou incondeiat inseamna pentru doamna Elena cel putin 3 ore de migala. A invatat tehnica in urma cu mai bine de un sfert de veac, iar astazi i s-a dus vestea in toata tara. Fiica sa i-a mostenit pasiunea.

Elena Ventel, mester popular: "Modelul intai l-am invatat cand am inceput sa fac oua, am invatat de la batranele care m-au invatat meserie, dupa aceea imaginiatia pe care o ai, insa nu trebuie uitate motivele traditioanele de aici din Ciocanesti."

Multe dintre minunatiile care ies din mainile sale ajung la muzeul din localitatea Ciocanesti, unde sunt expuse peste 3 mii de oua incondeiate, unele chiar mai vechi de 100 de ani.

O alta colectie impresionanta de oua incondeiate se afla in localitatea Vama, tot in judetul Suceava. Doamna Letitia a facut din propria sufragerie un muzeu privat, pe care oricine il poate vizita. Printre exponate, se numara unele foarte rare.

In aceasta perioada, mesterii populari sunt pregatiti sa primeasca oaspeti si sa ii invete cum sa incondeieze oua. Pretul este unul simbolic si nu depaseste 10 lei de persoana.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO