Arme albe si ciomege, in arsenalul tinerilor din Ruginoasa. Bataia nu a mai avut loc

Ultima actualizare: 03-01-2014 06:49

Pentru al doilea an consecutiv spre uriasa dezamagire a satenilor, celebra bataie de la Ruginoasa, in judetul Iasi, nu a mai avut loc, pentru ca una din cele doua tabere nu a respectat intelegerea.

Localnicii "din vale" au venit la "confruntare" inarmata cu bate, nu cu bice. Cum fara ciomege nu ar fi fost pe picior de egalitate, cei "din deal" au refuzat meciul. De pe margine, jandarmii mai ca au aplaudat decizia.

"Spectatorii" din Ruginoasa s-au asezat pe locurile cele mai bune de pe ulita satului, ca sa vada cat mai bine bataia. Numai ca trupele de ordine au descins in casele celor din vale si au descoperit ca multi se pregatisera cu arme albe si ciomege, nu cu bice, asa cum a fost intelegerea.

Dupa o munca apriga de lamurire, cei mai in varsta au reusit sa-i convinga pe tineri sa renunte la bate. Asa ca, de dragul spectacolului, au luat coceni de porumb de prin curtile oamenilor, apoi au inceput un scurt... antrenament.

"Organizarea mascatilor si a politiei m-a descurajat pe mine si pe colegii mei, ca sa zic asa", a declarat un localnic, dezamagit.

Chiar daca, in cele din urma, cei din vale au renuntat la bate, consatenii din deal, suparati foc, n-au mai aparut in "arena" si ii acuza pe rivali ca din cauza lor bataia nu a mai avut loc.

Ruginoasa 2014

"Noi am respectat frumos cum a fost la sedinta, cum a fost intelegerea. Ei trebuiau sa respecte si n-au respectat-o. In fata au venit cu papusoi si in spate cu bate", a spus un localnic, din deal.

Dintre toti insa, cei mai dezamagiti au fost satenii:

"Dezamagit total. Inainte venea lume de peste tot, cate 2000 de persoane, sa vada si aveau ce vedea. Traditia a fost cu lemne de cand e lumea. Cu lemne s-au batut si parintii nostri, si noi cu lemne, nu s-a intamplat nimic."

Si totusi s-a intamplat. Acum doi ani, un adolescent de 17 ani a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost lovit in cap cu o bata. Alti 4 barbati s-au ales cu mainile rupte.

Traditia de la Ruginoasa e veche de un secol iar tinerii poarta costume grele de, peste 15 kilograme, pentru a-i proteja de lovituri. Castigatorii iau ce e mai bun in noul an: au mai multa trecere la fete si pot sa organizeze balurile din sat.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO