Record de vanzari la pastravi de Revelion. De ce s-au inghesuit romanii sa cumpere peste
Sa pasim in noul an cu un peste proaspat pe masa, spune traditia, ca sa ne miscam apoi printre necazuri si probleme ca pestele prin apa.
Pentru aceasta sugestiva traditie de Revelion multa lume si-a facut provizii serioase, iar proprietarii de pastravarii confirma ca asa vanzari n-au mai vazut de 12 luni incoace.
Un gospodar si-a amenajat in urma cu doi ani patru bazine cu pastravi la poalele muntilor Sebes. Afacerea ii merge bine, iar marfa o desface de regula in pietele din orasele apropiate, dar si la restaurante, insa tot anul, spune el, nu face atata profit ca in aceste zile: "E cea mai buna vanzare a anului, la vanzarea de pastrav... Se vinde cu 24 de lei si am vandut 400-500 de kg in ultimele 5 zile, ultima saptamana".
Fideli traditiei, clientii si-au facut aprovizionarea cu peste, pentru a-l gusta la masa festiva, inca din primele ore ale noului an.
Daca unii clienti au preferat sa vina direct la pastravarie, altii au stat la coada in piete. La Bistrita, de exemplu, pastravul s-a vandut cu 1 leu mai scump pe kilogram decat direct de la sursa.
Pestele e cel mai gustos facut pe gratar sau copt in cuptor, langa o mamaliguta aurie cu mujdei de usturoi. Intr-un restaurant plutitor de pe malul Dunarii, la Galati, se prepara somn si somon, dar si delicioase rulouri de salau:
Oaspetii de aici vor porni la miezul noptii, cu vaporul pe fluviu, ca in romanele rusesti, convinsi ca noul an le va merge totul lin, ca intr-un vals pe valurile Dunarii.