Armata a rămas fără lider chiar când România e vizitată de secretarul general NATO
Curtea de Apel București a anulat decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul șefului Statului Major Militar.
Astfel, cel puțin teoretic, armata rămâne fără un lider, exact în ziua în care țara noastră este vizitată de secretarul general al NATO.
Curtea de Apel a dat astfel dreptate Guvernului, care a contestat decizia lui Iohannis. În prealabil, președintele refuzase noua propunere a MAPN pentru această funcție.
Curtea de Apel București a dat dreptate Guvernului și a suspendat prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă, semnată de președintele Klaus Iohannis la finalul anului. Cel care a dus scandalul șefiei Statului Major în instanță a fost chiar ministrul Apărării. Gabriel Les nu a pregătit însă și o nouă propunere pentru președinte, pe care s-o înainteze în cazul în care câștigă în instanță.
Ministrul Apărării: ”Nu am discutat, trebuie să vedem, nu e cadrul adecvat”.
Deocamdată însă, conform unui comunicat al MAPN, pe această funcție a fost numit prin ordin de ministru generalul Laurian Anastasof. Social-democrații l-au atacat pe președinte, acuzându-l că nu înțelege nimic din obligațiile care-i revin: "Este cea mai gravă vulnerabilizare a Armatei Române de după căderea regimului comunist și pentru prima oară când o armată din cadrul NATO rămâne fără comandant militar!"
În 28 decembrie, Gabriel Les l-a propus pe Dumitru Scarlat ca viitor șef al Statului Major, în locul lui Nicolae Ciucă, însă Consiliul Suprem de Apărare a Țării l-a respins.
28 decembrie, Klaus Iohannis, președintele României: "Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește manadtul de șef al armatei pentru generalul Ciucă".
28 decembrie, Viorica Dăncilă, prim ministru: "Președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major. Numirea și prelungirea se face le propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului. Decretul nu respectă condițiile de legalitate și crează premisele unui conflict juridic de natură constituțională".
Scandalul este cu atât mai delicat cu cât vestea a venit după o reuniune informală a lui Gabriel Les cu toți miniștrii Apărării din Uniunea Europeană și cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. Și tot joi, secretarul general al Nato, Jens Stoltenberg a vorbit despre rolul important al țării noastre, în domeniul apărării: "NATO se adaptează la un mediu de securitate mai imprevizibil, mai nesigur, iar România este de mare importanţă în acest context".
Decizia Curții de apel București nu este definitivă, dar se aplică de îndată. Președintele Klaus Iohannis poate face recurs până la mijlocul lunii februarie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: armata, Curtea de Apel, ministrul apararii, stat major,
Dată publicare:
31-01-2019 18:46