Arhitectura moderna reinvie farmecul Bucurestiului de demult. Cum arata cladirile considerate de specialisti un kitsch

Ultimul update: Sambata 08 Noiembrie 2014 00:31
Data publicarii: Joi 16 Octombrie 2014 18:50
Categorie: Social

Noul Bucuresti, modern si cu cladiri adaptate vremurilor, renaste in spatele unor fatade vechi, dar interesante, care incanta ochiul trecatorului.

Legile mai stricte, care nu-i mai lasa pe proprietari sa demoleze cladiri cu valoare istorica, fie ele darapanate, le dau arhitectilor si constructorilor noi provocari. Cei mai multi reusesc sa imbine fericit noul si vechiul, insa exista si implanturi nepotrivite, din pacate.

Ordinul Arhitectilor din Romania critica dur constructii ridicate in Bucuresti ce nu imbina armonios ramasite ale unor cladiri istorice cu sticla ori betonul prezentului. Cu toate acestea ridicarea lor a fost aprobata.

"Orasul are nevoie de povesti. Arhitectii ar trebui sa promoveze valori internationale care asta fac - pun in valoare un tesut istoric vechi, o substanta veche la pachet cu ceva nou, o arhitectura de calitate, dar a zilei", spune arhitectul Mario Kuibus.

Arhitectul Mario Kuibus a castigat de 4 ori premiul pentru proiect socio-cultural al Anualei de arhitectura. Anul acesta cu Vila Capo de pe Aleea Alexandru din Capitala.

I-a fost pastrata fatada si "adusa" in contemporan prin adaugarea a doua etaje si prin marirea utilitatii spatiilor din interior. Acum are 2.400 de metri patrati, disponibili pentru inchiriere de catre firme.

Cand vine vorba despre casele considerate monument istoric, legea impune pastrarea si consolidarea constructiei. Atunci cand doar fatada mai poate fi salvata, solutia e inglobarea ei intr-o noua cladire. Astfel apar tot mai multe cladiri moderne, deasupra sau in spatele fatadelor vechi. Arhitectii sustin insa ca unele nu sunt deloc inspirate.

"Kitschul, intr-un fel sau altul se autocomunica, te izbeste. Sunt exemple de arhitectura americana tip Las Vegas sau de tip Dubai. Proprietarii apeleaza la lucruri ilegale intr-un fel, poate si pusi in situatia de disperare", mai spune Kuibus.

"Atata timp cat permitem investitori speculativi, vom avea exemple din astea la nesfarsit. Daca in schimb pastram regulamentul de zona protejata si toata lumea are garantia ca daca va cumpara in zona protejata va locui in liniste si va avea aceste beneficii ale unui cartier istoric, atunci vom crea o piata de oameni care vor veni in cartierele istorice si isi vor restaura casele in care locuiesc", spune Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Multi arhitecti considera ca Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este un exemplul perfect de kitsch urban in privinta imbinarii modernului cu trecutul. Asta pentru ca renovarea aripii noi a bibliotecii centrale a fost facuta fara sa se tina cont de traditia cladirii construite la ordinul Regelui Carol I.

Vizavi, pe strada Boteanu, gasim fosta directie de securitate, astazi sediul Uniunii Arhitectilor - o cladire impresionanta si care inspira trecatorul. Fosta Antepriza de Marfuri de langa Piata Cosbuc are si ea o viata noua dupa ce fatada a fost restaurata si in interiorul ei s-au construit alte ziduri, mult mai rezistente cu spatii pentru evenimente la parter si birouri pentru firme la etaj.

Introducerea cartelelor de acces NU a rezolvat problema absentelor. Numai in Bucuresti, elevii au chiulit de 7,3 mil. de ori
Introducerea cartelelor de acces NU a rezolvat problema absentelor. Numai in Bucuresti, elevii au chiulit de 7,3 mil. de ori
VIDEO PROTVPLUS.RO
ocol silvic
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
ziua indragostitilor
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”
Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri