Arhitectura moderna reinvie farmecul Bucurestiului de demult. Cum arata cladirile considerate de specialisti un kitsch
Noul Bucuresti, modern si cu cladiri adaptate vremurilor, renaste in spatele unor fatade vechi, dar interesante, care incanta ochiul trecatorului.
Legile mai stricte, care nu-i mai lasa pe proprietari sa demoleze cladiri cu valoare istorica, fie ele darapanate, le dau arhitectilor si constructorilor noi provocari. Cei mai multi reusesc sa imbine fericit noul si vechiul, insa exista si implanturi nepotrivite, din pacate.
Ordinul Arhitectilor din Romania critica dur constructii ridicate in Bucuresti ce nu imbina armonios ramasite ale unor cladiri istorice cu sticla ori betonul prezentului. Cu toate acestea ridicarea lor a fost aprobata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Orasul are nevoie de povesti. Arhitectii ar trebui sa promoveze valori internationale care asta fac - pun in valoare un tesut istoric vechi, o substanta veche la pachet cu ceva nou, o arhitectura de calitate, dar a zilei", spune arhitectul Mario Kuibus.
Arhitectul Mario Kuibus a castigat de 4 ori premiul pentru proiect socio-cultural al Anualei de arhitectura. Anul acesta cu Vila Capo de pe Aleea Alexandru din Capitala.
I-a fost pastrata fatada si "adusa" in contemporan prin adaugarea a doua etaje si prin marirea utilitatii spatiilor din interior. Acum are 2.400 de metri patrati, disponibili pentru inchiriere de catre firme.
Cand vine vorba despre casele considerate monument istoric, legea impune pastrarea si consolidarea constructiei. Atunci cand doar fatada mai poate fi salvata, solutia e inglobarea ei intr-o noua cladire. Astfel apar tot mai multe cladiri moderne, deasupra sau in spatele fatadelor vechi. Arhitectii sustin insa ca unele nu sunt deloc inspirate.
"Kitschul, intr-un fel sau altul se autocomunica, te izbeste. Sunt exemple de arhitectura americana tip Las Vegas sau de tip Dubai. Proprietarii apeleaza la lucruri ilegale intr-un fel, poate si pusi in situatia de disperare", mai spune Kuibus.
"Atata timp cat permitem investitori speculativi, vom avea exemple din astea la nesfarsit. Daca in schimb pastram regulamentul de zona protejata si toata lumea are garantia ca daca va cumpara in zona protejata va locui in liniste si va avea aceste beneficii ale unui cartier istoric, atunci vom crea o piata de oameni care vor veni in cartierele istorice si isi vor restaura casele in care locuiesc", spune Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
Multi arhitecti considera ca Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti este un exemplul perfect de kitsch urban in privinta imbinarii modernului cu trecutul. Asta pentru ca renovarea aripii noi a bibliotecii centrale a fost facuta fara sa se tina cont de traditia cladirii construite la ordinul Regelui Carol I.
Vizavi, pe strada Boteanu, gasim fosta directie de securitate, astazi sediul Uniunii Arhitectilor - o cladire impresionanta si care inspira trecatorul. Fosta Antepriza de Marfuri de langa Piata Cosbuc are si ea o viata noua dupa ce fatada a fost restaurata si in interiorul ei s-au construit alte ziduri, mult mai rezistente cu spatii pentru evenimente la parter si birouri pentru firme la etaj.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, arhitectura, renovare, cladiri istorice,
Dată publicare:
16-10-2014 18:50