Arhitecţii vor ghid de construcţie pentru cei care vor să renoveze clădirile din zona Branului
Satele româneşti sunt o adevărată debandada arhitecturală şi până acum autorităţile au făcut prea puţin ca să îndrepte situaţia.
Arhitecţii însă vor să schimbe acest lucru şi lucrează la ghiduri pentru fiecare regiune istorică în parte. Printre primele zone vizate este Branul, o staţiune în care aproape că au dispărut cu desavarsire toate casele tradiţionale, ca să fie înlocuite de monştrii din beton care nu au nicio legătură cu specificul zonei.
La cei 75 de ani ai săi, Preda Ion din Moieciu de Sus este martor la transformarea radicală a satului natal. Casa lui se număra printre ultimele 12 clădiri tradiţionale care au supravieţuit în zonă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mihai este un activist local care este şi el dezamăgit de ce se întâmplă în jurul său.
Mihai Orleanu, localnic: "Astăzi se vede că aproape totul este construit, sunt case lipite aproape una de alta".
Ordinul Arhitecţilor vrea să schimbe situaţia şi a elaborat un ghid de bune practici pentru cei care vor să construiască în zonă. Specialiştii vor să-i convingă pe oameni să se întoarcă la materialele tradiţionale locale cum ar fi lemnul sau piatră.
Pentru asta este nevoie şi de sprijinul autorităţilor locale care ar trebui să preia regulile de bună practică şi să le impună. Însă răspunsurile primarilor sunt cel puţin evazive.
Rareş Rădăcină, primarul comunei Bran: "Din punct de vedere legal, venim cu nişte idei şi nişte recomandări pe care le putem implementa şi putem merge mai departe".
Primii care ar trebui să dea un exemplu bun ar trebui să fie chiar autorităţile locale, însă primăria Moieciu este căptuşită cu polistiren, aşa că pierde orice legătură cu arhitectură tradiţională.
Construcţia primăriei este exemplul de aşa nu, conform regulilor din ghidul de bune practici. Polistirenul să nu fie folosit la refacerea faţadelor, proprietarii să folosească tigla în loc de tablă, paleta de culori a caselor să se integreze în peisaj, iar tâmplăria din PVC ar trebui evitată.
Există şi exemple pozitive cum ar fi o casa de vacanţă, care deşi este construită într-un stil modern, minimalist si respecta specificul zonei prin proporţiile sale.
Ordinul arhitecţilor va elaboră în total 52 de ghiduri de bune practici pentru tot atâtea zone etnografice din toată ţara.