Adoptă o clădire istorică. Proiectul curajos al unor arhitecţi din Timişoara prinde culoare
Când au văzut că nenumărate clădiri istorice, adevărate bijuterii arhitecturale, se află la doar un pas de degradare totală, aceştia s-au decis să caute oameni de afaceri sau firme care vor să adopte un imobil de preţ şi să suporte costul reparaţiilor.
Până acum 14 clădiri care trebuie restaurante urgent au fost înscrise în program.
Palatul Franz Marschall este o clădire emblematică a Timişoarei, construită la începutul secolului XX, în stil Art nouveau, cu detalii de mare rafinament.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Unul dintre proprietarii care locuieşte aici de 60 de ani povesteşte că ultimele reparaţii capitale au fost făcute când el abia se mutase în imobil. Acum, este încântat de proiectul restaurării, mai ales că pe el nu-l costă nimic.
Marius Liuba, proprietarul unui apartament din Palatul Marschall: "Iniţiativa mi se pare foarte bună. Am înţeles că în Italia a funcţionat şi sper să meargă şi aici".
De cele mai multe ori la noi o restaurare presupune raderea completă a tencuieli vechi şi înlocuirea ei cu un strat nou.
Iniţiativa salvării clădirilor iubite ale Timişoarei îi aparţine unei asociaţii care speră că, în 2021, când oraşul va deveni capitală culturală europeană, aspectul nobiliar de altădată să fie remarcabil, că în vremurile bune ale urbei.
Deocamdată, arhitecţii spun că unii proprietari ai clădirilor istorice care vor fi "adoptate" pentru restaurare se arată reticenţi. Însă cu puţină muncă de convingere, îşi dau seama de avantajele proiectului.
S-au pornit deja negocieri cu potenţiali investitori care îşi vor putea alege dintr-un catalog electronic clădirea pe care o adopta. Deocamdată, sunt vizate zone care dau un farmec unic Timişoarei: Traian, Iosefin şi Cetate.
În următorii ani, autorităţile speră să fie reabilitate peste 30 de asemenea clădiri de preţ.