Patru zile pana la Pastele catolic. Cat a ajuns sa coste un kilogram de carne de miel in pietele din Romania
Doar patru zile ne mai despart de Pastele catolic si Floriile oprtodoxe, iar in pietele din Targu Mures au aparut deja mieii.
Ca sa atraga cat mai multi clienti, vanzatorii au stabilit ca un kilogram de miel viu sa coste 12, dar la asta se adauga pretul pentru sacrificarea animalului: 17 lei intr-un abator autorizat.
Gospodinele s-au grabit sa vina in piata dis-de-dimineata, ca sa se aprovizioneze cu carne proaspata ori sa se intereseze de preturi. Vanzatorii isi lauda animalele, care, spun ei, sunt mai mari anul acesta decat oricand. Un miel poate sa cantareasca intre 17 pana la 35 de kilograme.
"Is miei frumosi, ce sa zic. Asta e soiul de carne. Mai ieftini, pentru ca asa sunt vremurile. Daca nu manci miel de Paste si porc de Craciun, ce faci, platesti facturi toata viata?", se intreaba Aurelia Hartagan, crescator miei.
Cativa metri mai incolo, un cioban se lauda ca are miei ecologici...
Preturile se negociaza, astfel ca un kilogram de miel viu ajunge sa se vanda si cu 12 lei.
Clientii nu sunt foarte multumiti de mieii mari, care costa prea mult si, in unele cazuri, ori renunta sa cumpere, ori se grupeaza mai multi la un animal.
Cum crestinii nu concep, de regula, masa de Pasti fara miel, cumparatorii vor lua macar o bucatica, pentru drob, stufat sau bors, daca nu le ajung banii si de friptura.