Ghid pentru gospodine elaborat de autoritati. Cum sa pasteurizeze ciorba?
50% dintre toxinfectiile alimentare care ajung sa fie tratate la medic sunt cauzate de alimente gresit pregatite ori gresit pastrate. Cu alte cuvinte, romanii nu stiu sau nu vor sa respecte reguli de baza in siguranta alimentara.
Ca sa previna imbolnavirile, autoritatea sanitar-veterinara a scos un ghid care ne spune unde sa tinem cartofii, cum sa alegem carnea si ce ar trebui sa facem cu oala plina de ciorba, dupa ce am stins focul.
Dupa patru decenii de experienta la cratita, doamna Vali infierbanta borsul, apoi il lasa sa se raceasca. De regula, afara, pe aragaz. In ghidul alimentar scrie: raciti rapid in baie de apa rece sau puneti in frigider, dupa cel mult o ora.
In frigider n-au ce cauta bananele. Tin mai putin, iar in pulpa se acumuleaza un fel de reziduu toxic indigest. Cei care le consuma se aleg doar cu arsuri la stomac. Atentie si la oua, unul singur va poate trimite la spital. Increderea nu are ce cauta in acest caz. Producatorii nu au voie sa vanda in piete oua de curte. Intr-o singura ora, tinut afara, oul se invecheste ca si cum ar sta o zi la frigider.
Aveti grija si la carnea proaspata. Eticheta nu spune mereu toata povestea. Daca o gasiti odihnind in tavi cu zeama scursa, lasati-o acolo. Chiar si spalata si uscata ulterior, poate fi deja in proces de fermentatie. Nu pastrati continutul conservei deschise in ambalajul metalic, pentru ca accelereaza alterarea.
Pentru orezul gatit nu exista, in schimb, reguli de conservare. Odata preparat, trebuie si consumat in cel mult cateva ore. Asa ca mare atentie la mancarea chinezeasca. Ghidul va fi distribuit si in spitale. Asa ca va puteti insusi normele si in salile de asteptare.