La ce riscuri se supun romanii care cumpara carne din piete. Inspectorii au dat amenzi uriase
Oricat de tare ne-am bucura ca s-a incalzit vremea, nu uitati ca se poate transforma in dusmanul nostru. Stiu asta foarte bine si inspectorii sanitar-veterinari care au mers in controale in toata tara si nu au gasit lucruri tocmai placute.
De la alimente perisabile lasate sa zaca in soare, sau etichetate necorespunzator, pana la miei tinuti in conditii indoielnice, vanduti fara autorizatie.
In vechea piata Obor, politistii au gasit in jur de 300 de kilograme de carne de miel fara acte. Uluitor este ca in timp ce autoritatile faceau verificari in interior, afara se vindeau oua la galeata si vin aproape fiert in soare.
Alegeri 2024
09:12
DW: Politicianul de extremă dreapta a caștigat alegerile prezidențiale din România
09:09
Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale 2024. Cei doi se confruntă pe 8 decembrie
09:04
Ce a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
08:51
Răsturnare de situație la REZULTATELE alegerilor prezidențiale 2024. Cum s-au schimbat datele de ieri până azi
Si in Brasov, unde este nefiresc de cald in aceasta perioada, inspectorii au gasit branzeturi tinute in conditii dubioase.
Sorin Susanu, comisar sef regional OPC: "Sunt 20 de grade in camera frigorifica. Cat ar trebui sa fie? Pai aici ar trebui sa fie maximum 4 grade".
Iar intr-o piata din Deva, un vanzator de miei a fost prins cu autorizatia de functionare expirata. Inspectorii au luat probe de carne si urmeaza sa stabileasca daca se incadreaza in normele admise.
Mai grav este ca oamenii, desi lasa bani multi la tarabe, nu sunt convinsi de calitatea marfii pe care o cumpara.
Comisar Claudiu Chirita, Directia de Investigare a fraudelor, IGP: ''Sa acorde atentie la calitatea produselor, la calitatea depozitarii. Toata carnea tinuta in alte conditii decat cele de refrigerare isi altereaza proprietatile fizico-chimice".
La Timisoara, in schimb, au fost confiscate noua tone de legume si fructe, lucru care i-a infuriat pe vanzatori.
Sanda Potra: "Nu mai vindem, vin controale, finante, politie. Uite marfa, o ducem inapoi, se strica... Nu faci bani nici cat bagi".
Felicia Bercea: "Se sperie clientii si pleaca. Aruncam marfa, nu putem sa o tinem mai mult de o zi".
In doua ore, politistii au dat 20 de amenzi de peste 50.000 de lei.
Potrivit legii, comerciantilor care nu au acte de provenienta le este confiscata si distrusa marfa, fara a verifica daca aceasta pune sau nu in pericol sanatatea consumatorilor.
Din pacate, multe dintre aceste alimente care nu apar in documente, dar sunt bune de consum, ar fi putut sa hraneasca gurile flamande ale unor orfani sau ale unor batrani.