Alaturi de cei singuri, de Sarbatori. Ce trebuie sa faca cei care vor sa ajute copii sau batrani de Craciun

Ultima actualizare: 25-11-2016 07:14

In preajma sarbatorilor, centrele de copii si batrani sunt vizitate de multi oameni cu suflet mare, care aduc daruri.

Pentru ca in anii trecuti s-au strans cantitati uriase de portocale si ciocolata, reprezentantii centrelor ii roaga pe cei care vor sa faca o fapta buna, sa sune inainte ca sa afle de ce este nevoie. Si le transmit ca atat copiii singuri cat si batranii abandonati isi doresc mai presus de orice sa stea cineva cu ei. Fie si pentru cateva ore.

Erica are patru ani, iar de 1 an e la centru. Nu-si doreste dulciuri si nici jucarii. Ne spune printre cuvinte mari ca vrea ca tata sa o viziteze. Nu stie poezii, iar "Capra cu trei iezi" e singura poveste pe care o asculta, cand voluntarii petrec putin timp cu ea. In schimb, in fiecare zi, la masa de pranz, rosteste cu mainile la ochi rugaciunea "Tatal Nostru".

Nici Marian nu vrea daruri. Baiatul e in centru de trei ani. Si-ar dori doar ca cineva sa-i spuna "La multi ani" si sa-i ofere un tort.

Marian: Astazi e ziua mea si fac 11 ani.
Reporter: Ce ai facut azi de ziua ta?
Marian: M-am jucat la scoala si am invatat.
Reporter: Cine ti-a zis La multi ani azi?
Marian: Un coleg din clasa.
Reporter: Ai primit ceva de ziua ta?
Marian: Nu, nu am primit.
Reporter: Ce ai fi vrut sa primesti?
Marian: Dulciuri.

Trei baietei au intre patru si sapte ani. Toti i-au scris Mosului si si-au pregatit deja ghetutele. Copiii si-ar dori si ca doamna Ofelia, ingrijitoarea, sa aiba timp sa le citeasca o poveste in fiecare seara, nu doar o data pe saptamana.

Directorii si voluntarii care se ocupa de acesti copii abandonati ne roaga sa le fim alaturi, daca putem, si in de-a lungul anului, nu doar de sarbatori.

Costel Damian, sef Centru plasamanet, Fundatia Viata si Lumina: "Sa nu uitam ca anul e format din 365 de zile si in fiecare zi copiii au nevoie de ajutor si de atentie, de iubire. De sarbatori coplilasii primesc fel de fel de cadouri dar au nevoie in timpul anului de multe alte nevoie. Este bine ca cei care vor sa ajute sa sune in prealabil."

Iarina Stefanescu, director program "Ajungem Mari": "Noi avem un proiect in ianuarie de voluntariat: De craciun..mai bun tot anul, pentru ca mai ales copii vulnerabili au nevoie de sustinere pe termen lung nu doar de oameni care vin o data sa le ofere lucruri de care n-au nevoie: de eemplu multa ciocolata, unii au restrictii, fructe care sa strica."

Cei interesati sa ajute pot gasi informatii pe site-ul: ajungemmari.ro.

Si bunicii uitati prin azile astepta o mangaiere. Doamna Viorica are 79 de ani.

Enache Viorica: "E o bucurie pentru noi cand vine cineva, ne baga in seamna. Nu ma incanta lucrurile materiale, bucuria e mangaierea, atunci vine mosu la noi."

Anghel Tudora: "Sunt singura, nu am pe nimeni, de multe ori nici mancarea pe care o fac n-am cu cine sa o impart. De multe ori de sarbatori sunt singura."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO