Ajutorul dat de primariile din tara pentru a incuraja tinerii casatoriti sa devina parinti. Cat primesc pentru fiecare copil
Ingrijorati ca in comunele lor se nasc putini copii in timp ce batranii se prapadesc, mai multi primari s-au gandit sa-i ajute pe tinerii care se casatoresc si devin parinti.
Le ofera o prima de nunta si bani ca sa-si creasca bebelusii. Ultimele statistici arata ca populatia Romaniei a scazut dramatic, iar natalitatea are cel mai mic nivel inregistrat vreodata: sub 9 copii nascuti la mia de locuitori.
Primarul comunei: "In spate avem o casa in care sunt doi copii, cealalta este parasita, in cealalta de jos traieste o singura pesoana in varsta, in stanga este o casa parasita."
Asa arata o comuna din judetul Botosani astazi. Populatia din Vlasinesti a scazut dramatic in ultimii zece ani. Tineri sunt tot mai putini, motiv pentru care primarul a hotarat sa le acorde 500 de lei cuplurilor care se casatoresc si 200 de lei pe luna timp de trei ani pentru fiecare copil nascut.
Lucian Trufin, primar Vlasinesti: "Daca ne uitam vedem ca in scoala Vlasinesti in 2004 au fost 184 de copii, iar in anul 2014-2015 avem doar 129 de copii. In 10 ani e o scadere de un sfert."
Oana si Razvan s-au dus la primarie pentru a-si depune actele de casatorie. Peste o saptamana se vor cununa.
Ca sa incurajeze familiile tinere sa aduca pe lume prunci, si Consiliul Local din comuna Horia, judetul Constanta, a adoptat o hotarare prin care fiecare mamica este ajutata cu bani.
Raluca, o fetita de noua luni, este printre primii bebelusi care beneficiaza de programul social. Mama ei mai are acasa cinci copii.
Aura Macovei, beneficiara program social: "Este o initiativa buna ca mamele sa aiba copii, dar nu cred ca se mai incumeta cineva sa faca asa ca mine. Suntem doua familii care avem multi copii, in rest nu au."
Pentru ca in comuna nu sunt mai mult de 200 de copii, pentru fiecare bebelus nascut, mamele vor primi cate 300 de lei. In plus, copiii care merg la liceu primesc cate 150 de lei in fiecare luna.
Potrivit specialistilor in demografie, daca Romania are acum o populatie de 19,9 milioane, in 2030 va ajunge la 17,7 milioane. Numarul copiilor va scadea si el la jumatate, iar al pensionarilor se va dubla, raportat la cati angajati vor fi.