Ajuta-l pe Stefan sa mearga din nou! In lipsa unei solutii in tara, singura lui speranta vine din strainatate

03-03-2015 18:36


Un adolescent de clasa a opta, tintuit in caruciorul rulant de 3 ani si carat pe brate de mama lui, are nevoie de o mana de ajutor. Vrea sa invete din nou sa mearga, dar nu poate sa-si cumpere echipamentele de care are nevoie.

Stefan este bolnav de tetrapareza spastica si depinde de trei dispozitive care ii pot indrepta coloana, picioarele, si mainile. Acestea costa intre 7 si 12 mii de euro - o suma imensa pentru mama, care il creste singura.

Acum 3 ani, Stefan si mama lui incercau sa convinga un director de scoala ca baiatul, devenit dependent de fotoliul rulant, trebuia primit in continuare la ore. Au reusit, dar paralizia cerebrala, diagnosticata la nastere, a avansat. Acum mama il poarta in brate, ca pe un copil, pe elevul ajuns la 14 ani.

AFLATI LA FINALUL ARTICOLULUI CUM IL PUTETI AJUTA PE STEFAN

"Daca nu incercam sa mergem cumva, indiferent cum poate el- taras, in 4 labe, in genunchi, atunci o sa ramana in scaunul cu rotile. Ceea ce eu nu accept si nici el nu vrea!", spune Luminita Stoian, mama baiatului.

Dupa o operatie nereusita, muschii s-au atrofiat. Articulatiile s-au intepenit si tot corpul i-a ramas impietrit in pozitia scaunului. Echipamentele care ar forta, treptat, laba piciorului si genunchii sa se indrepte se fac pe comanda, numai peste hotare.

Stefan are nevoie de un verticalizator sa il ajute sa stea in picioare, de orteze mobile, extrem de complexe, sa ii miste picioarele si de proteze la maini, chircite acum de boala, ca niste gheare.

In lipsa unor solutii viabile in tara, sute de parinti afla de la medici din strainatate cat costa viata copilului lor; cat costa sa auda, sa vada sau, ca in cazul lui Stefan, cat costa sa mearga. Pretul primilor sai pasi, dupa 3 ani in carucior, ar fi 12 mii de euro in Germania. 10 mii de euro in Austria, 6500 in Israel. Putin, ati putea spune, fata de alte cazuri. Dar cand ceri acesti bani unui parinte singur e ca si cum i-ai cere milioane de euro.

Putem sa incercam sa-i demonstram lui Stefan ca nu e imposibil sa primeasca ajutor. Cei care vor sa-i ofere sansa de a merge din nou pot depune bani in contul RO02RNCB0318001055050001, deschis la Banca Comerciala Romana, pe numele Stoian Luminita

VIDEO PROTVPLUS.RO